DEÜ Hastanesi’nde Dünya Standartlarında Tüp Bebek Tedavisi

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Tüp bebek tedavisinde 2002 yılından itibaren Türkiye’nin örnek merkezleri arasında hizmet veren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi, ülkemizde yeni yaygınlaşan “Yumurta dondurma” uygulaması ile çocuk sahibi olmak isteyenlerin yeni umut ışığı oldu. 13 yıldır yüzlerce aileye anne baba olma sevinci yaşatan modern ünitede şimdi de; yumurta rezvervini kaybetme riski ile karşı karşıya olan ya da genç yaşta kanser tedavisi görmesi gereken hastalar için yasal uygulamalar kapsamında yumurta dondurma işlemi yapılmaya başlandı.

DEÜ Tüp Bebek Ünite Sorumlusu ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erbil Doğan, dünya standartlarındaki başarı oranı ile tüm bölgeye hitap eden çalışma koşullarına sahip olduklarını belirterek şu bilgileri verdi:
“Günümüzde kadınların işgücüne artan oranda katılımı, kariyer isteklerinin artması, evlenme ve çocuk sahibi olma isteklerinde ertelemeye yol açarken bu durum kadınlarda doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır. Bu ve benzeri nedenlerle tüp bebek için merkezimize başvuranlara en modern koşullarda hizmet sunuyoruz. Eylül 2014’ten itibaren devletin yasal olarak başlattığı yumurta dondurma işlemini de uygulamaya başladık.

Özellikle genç yaşta kanser olmuş, radyoterapi ve kemoterapi alacağı için yumurtalık fonksiyonları duracak olan hastalar, yumurtalık rezervi azalmış, yumurtalık cerrahisi geçirmiş olan hastalar ya da erkeklerde sperm sayısını azaltacak hastalıklarda bu yöntemi uyguluyoruz. Bu işlem, dünyada 2013’den sonra deneysel olmaktan çıkarak rutin bir tedavi haline girdi. Artık dondurulmuş oositler kullanılarak elde edilen embriyolar ile konvansiyonel yöntemle elde edilen embriyoların gebelik oranları da aynıdır. Türkiye’de de önceleri sadece embriyo dondurma işlemi vardı. Yasal altyapı tamamlandıktan sonra yöntem, yumurta ve sperm dondurma şeklinde geliştirildi.

Biz, merkezimizde iki Kadın Doğum hekimi, üç embriyolog ve üç hemşireden oluşan uzman kadromuzla haftanın 7 günü uluslararası standartlarda hizmet veriyoruz. Yumurta toplama işlemi takip isteyen bir işlem ve laboratuvarımızda bu takibi yapıyoruz. Örneğin kanser tedavisine başlayacağı için doğurganlığını kaybedecek hastanın kemoterapiye başlamadan önce yumurtalarını dondurup ileride tedavisi bittiğinde kullanabilecek şekilde saklıyoruz. Hasta menopoza girmiş olsa bile dondurulmuş yumurtalar kullanılarak bu hastalardan gebelik sağlanıyor. Üniversite hastanesi olarak SGK ile anlaşmamız olduğu için maliyet yüksek değil. İlaçlar ve tedavinin bir kısmını devlet karşılıyor.

Devlet daha önce iki deneme için ödeme yapıyordu, şimdi üç denemeye yükseldi.  Bugüne kadar pek çok ilki gerçekleştirdiğimiz merkezimizde çocuk sahibi olmayı arzu eden çiftlerin mutluluklarını paylaşmak bizleri de çok sevindiriyor ve heyecanlandırıyor.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Tüp Bebek Merkezi’ne kimler başvurmalı?

“Bir yıllık evlilik süresini dolduran ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik durumu olmayanlar merkezimize başvurabilir. Bu süre, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda 6 ay ve daha erken olmalı. Temel testler yapıldıktan sonra direkt tüp bebek mi yoksa diğer tedavi yöntemlerinden mi yararlanılacak buna karar verilir. Tüplerin ikisi de çalışmaz durumda ise erkekte ciddi sperm bozuklukları varsa direkt tüp bebek yapılır. Bunun dışında bazı hastalarda cerrahi gerekebilir, bazılarında basit yumurtlamayı uyarıcı ilaçlar vermek uygundur, hafif erkek faktöründe aşılama tedavisi de faydalı olabilir.”