SAĞLIKLI BÖBREK, SAĞLIKLI GELECEK

Her yıl Mart ayının ikinci Perşembesi Dünya Böbrek Günü olarak kutlanmaktadır.

Bu yılda 14 Mart 2019 günü Dünya Böbrek Günü olarak kutlanacaktır.

Kronik Böbrek Hastalığı dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın sinsi seyretmesi ve farkındalığının düşük olması nedeniyle erken dönemde tespit edilmesi zordur. Bireylerin hastalığın farkında olmaması nedeniyle son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’deki her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır.

Dünya Böbrek Gününde; böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu vesileyle böbrek sağlığının önemi üzerine düşünme fırsatı vermektedir.

Kronik böbrek hastalığından korunmak için 10 Altın Kural;

• Düzenli egzersiz yapın
• Sağlıklı beslenin,
• İdeal vücut ağırlığınızı koruyun
• Tuzu azaltın,
• Yeterli miktarda sıvı alın,
• Sigara içmeyin
• Ağrı kesici ilaçlardan kaçının, gereksiz ilaç kullanmayın
• Kan basıncınızı düzenli olarak ölçtürün
• Kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün
• Şeker hastalığınız ve tansiyon yüksekliğiniz varsa böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.

alicelik