FİZİKİ YAPI
TEDAVİ ALANLARI
Triaj
Acil servise başvuran hastalar, acil servis girişinde paramedikler tarafından karşılanır. Hastaların şikayetlerinin ciddiyetine ve aciliyetine göre, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen Triaj Skalası kullanılarak kod verilir ve bu kodlara göre ilgili acil servis birimlerine yönlendirilirler.
Resüsitasyon (Canlandırma) Odası
Triyaj kodu Kırmızı-1 olan hastalar bu birime alınır. Ani ölüm, kalp durması ve yüksek enerjili travmalar gibi hayatı tehdit eden vakalar burada tedavi edilir. Bu odada her an kullanıma hazır monitörizasyon ekipmanları, ileri hava yolu desteği için gerekli malzemeler, defibrilatör ve canlandırma işlemi için ihtiyaç duyulan diğer malzemeler bulunmaktadır.
Kritik Alan (Kırmızı-1) Birimi
Triyaj kodu Kırmızı-1 olan hastalar bu birimde tedavi edilir. Kalp krizi, inme, hipertansif kriz ve yaşamı tehdit eden travmalar gibi durumlara burada müdahale edilir. Bu birimde 9 adet monitörlü sedye bulunur ve hastalar 7/24 saat boyunca 2 hemşire tarafından yakından izlenir.
Kritik alan (Kırmızı-2) Birimi
Triyaj kodu Kırmızı-2 olan hastalar bu birime alınır. Hayati tehlike riski daha az olan ancak monitörize edilmesi gereken hastaların tanı ve tedavilerinin yapıldığı alandır. Bu birimde 14 adet monitörlü sedye bulunur ve hastalar 7/24 saat boyunca 3 hemşire tarafından izlenir.
Gözlem Birimleri (Sarı-1 ve Sarı-2)
Triyaj kodu Sarı-1 ve Sarı-2 olan, hayati risk taşımayan hastaların ilk bakı ve tedavileri bu birimde yapılır. Gözlem birimlerinde 12 adet monitörsüz sedye bulunmaktadır.
Muayene Odası-1 ve 2
Triyaj kodu Yeşil olan hastaların sıra numarası ile muayene edildiği birimlerdir. Hayati risk taşımayan, ayaktan tetkik ve tedavi edilebilecek hastalar bu birimlerde değerlendirilir.
Özellikli Muayene Odaları
1. Küçük Cerrahi ve Travma Odası: Minör travma geçiren hastalar bu odada değerlendirilir. Küçük cerrahi girişimler ile alçı, atel gibi ortopedik müdahaleler bu alanda yapılır.
2. Negatif Basınçlı İzole Hasta Bakım Odası: Bulaşıcı hastalık riski bulunan ve izolasyon gerektiren hastalar bu odada izlenir.
3. KBB Muayene Odası: Triyaj kodu Sarı 1-2 veya Yeşil olan, öncelikli şikayeti KBB ile ilgili hastalar bu odaya yönlendirilir. Bu odada özel otoskop, Schnellen Eşeli, çeşitli burun spekulumları ve KBB muayene aynaları bulunmaktadır.
4. Kadın Hastalıkları ve Doğum Muayene Odası: Triyaj kodu Sarı 1-2 veya Yeşil olan, öncelikli şikayeti kadın hastalıkları ve doğum ile ilgili hastalar bu odada muayene edilir. Bu odada jinekolojik muayene masası, vajinal spekulumlar ve diğer özel muayene gereçleri bulunmaktadır.
DESTEK ALANLARI
Acil Radyoloji Birimi
Bu alanda bir direkt röntgen odası, bir ultrasonografi (USG) odası ve bir bilgisayarlı tomografi odası bulunmaktadır. Tanısal görüntüleme hizmeti 24 saat boyunca yalnızca acil servis hastalarına verilmektedir.
Ultrasonografi (USG) Odası
Acil durumlarda hızlı tanı koymaya yardımcı olan ultrasonografi hizmetleri bu odada, radyoloji doktorları tarafından sunulmaktadır. USG odası, özellikle iç organ yaralanmaları veya ani gelişen durumların değerlendirilmesi amacıyla acil servisin kritik alanlarının yakınında konumlandırılmış olup 7/24 hizmet vermektedir.