İş ve Meslek Hastalıkları Birimi

DSC 2814

İşyeri ortamında sağlığa zararlı olabilecek çok sayıda ve çeşitli tehlikeler vardır. Bu tehlikeli etkenlerle karşılaşma sonucunda çalışanlarda yaptıkları işe özgü hastalıkla ortaya çıkabilir ya da var olan sağlık sorunları artabilir. Bu sağlık sorunlarının erken dönemde tanınması sağlık sorunu yaşayanlar kadar aynı işi yapan diğer çalışanların korunması için önemlidir. Meslekle ilişkili olan hastalıkların tanınmasında gecikme olması çalışanların sağlıklarının daha da bozulmasına, tedavilerinin başarısızlığına, maddi ve manevi kayıplara neden olabilmektedir.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı, 2012 yılında meslek hastalıkları konusunu bir uzmanlık alanı olarak tanımlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Göğüs Hastalıkları’ndan Doç. Dr. Aylin Özgen Alpaydın Bilim Dalı başkanlığında Prof. Dr. Arif Hikmet Çımrın, Prof. Dr. Yücel Demiral ve Prof. Dr. Alp Ergör katılımıyla kurulmuş ve İş ve Meslek Hastalıkları Kliniği Kasım 2013 tarihinde hizmet vermeye başlamıştır. 2014 yılında Göğüs Hastalıkları, İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Anabilim Dallarının uzmanlık eğitim protokolü oluşturmasıyla İş ve Meslek Hastalıkları Yan Dal Uzmanlık Eğitimi başlamıştır. Eğitim protokolü 27.01.2022 tarihinde yenilenmiştir. Birim Halk Sağlığı, Göğüs Hastalıkları ve İç Hastalıkları öğretim üyelerinin katılımı ile multidisipliner bir anlayışla eğitim ve hizmet vermeyi sürdürmektedir.

DSC 2796

Halk Sağlığı AD

Prof. Dr. Yücel DEMİRAL (Bilim Dalı Başkanı)
Doç. Dr. Ceyda ŞAHAN (Program Sorumlusu)
Prof. Dr. Osman Alpaslan ERGÖR
Prof. Dr. Bülent KILIÇ

Göğüs Hastalıkları AD

Prof. Dr. Eyüp Sabri UÇAN
Doç. Dr. Kemal Can TERTEMİZ
Doç. Dr. Begüm ERGAN
Doç. Dr. Ayşe Coşkun Beyan

İç Hastalıkları AD

Prof. Dr. Fatih DEMİRKAN
Prof. Dr. Oktay TARHAN
Prof. Dr. A. Merih BİRLİK

İş Ve Meslek Hastalıkları Uzmanlığı Programında Eğitim Alan Yandal Uzmanlık Öğrencileri:

Uzman Dr. Merve Demirci ATİK (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Uzman Dr. Aylin ÇİFCİ (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Uzman Dr. Nur ACAR (Halk Sağlığı Uzmanı)
Uzman Dr. Melike Yüksel YAVUZ (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)

Sekreter

Miyese Aygün

Personel
Canhanım Söylemez

Dokuz Eylül Üniversitesi İş Ve Meslek Hastalıkları Yandal Uzmanı Mezunlarımız:

Dr. Ayşe Coşkun BEYAN (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Dr. Nur Şafak ALICI (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Dr. Esra Aydın ÖZGÜR (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Dr. Ceyda ŞAHAN (Halk Sağlığı Uzmanı)
Dr. Gökçen ARKAN (Göğüs Hastalıkları Uzmanı)
Dr. Hande BAHADIR (Halk Sağlığı Uzmanı)
Dr. Duygu LÜLECİ (Halk Sağlığı Uzmanı)

Poliklinik Hizmetleri

İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı bünyesinde 3 adet polikliniğimiz hizmet vermektedir. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu, işyeri hekimi ya da farklı kliniklerden yapılan sevklerle olmaktadır. Poliklinikte muayenesi yapılan ve değerlendirilen olgulardan gerekli durumlarda ilgili birimlerden konsültasyon istenmektedir. Gerekli durumlarda olgular hastaneye yatırılarak tetkik ve tedavileri yapılmaktadır. Değerlendirmeleri tamamlanan olgular Meslek Hastalıkları Konseyinde tartışılarak karar verilmektedir.
İş ile ilişkili sağlık sorununun önlenmesi / yönetimi için işyeri hekimleri bilgilendirilmektedir.
Yasa gereği meslek hastalığı tanısı konulan olgular Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Kurumu’na bildirilmektedir.

Danışmanlık

Talep eden işyerleri ile yapılacak protokoller aracılığıyla;
• Risk analizine esas olacak işyeri değerlendirmesi
• Sağlık gözetiminin planlanması ve yönetimi
• İşyerlerinde meslek hastalıklarından korunmaya yönelik programlar oluşturulması
• İşe giriş ve periyodik muayenelerde gerekli tetkik ve analizlerin planlanması yapılabilmektedir.

Bilirkişilik
• İş mahkemeleri ve hukuksal diğer uyuşmazlıklarda bilirkişilik dosyaları değerlendirilebilmektedir.

PHOTO 2022 03 30 13 50 15

PHOTO 2022 03 30 14 02 17 PHOTO 2022 03 30 13 50 5444

1. Polikliniğimize yalnızca sevkli hastalar kabul edilmektedir.
2. Kişisel müracaat kabul edilmemektedir
3. Hastalar aşağıdaki kurum ve kişilerden aldıkları sevklerini başvuruda mutlaka getirmelidir.
-Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) merkezleri
-İşyeri hekimi dahil tüm hekimler
-İş Mahkemeleri
4. Sevk yazısında “Meslek hastalığı kuşkusu vardır, bu yönden değerlendirilmesi gereklidir” ibaresi yer almalıdır.
5. Müracaat eden kişilerin aşağıda belirtilen bilgileri getirmeleri işlemlerinin hızlanması açısından son derece önemlidir.
• Tıbbi sorunu ile ilgili yapılmış olan tüm tetkikler, çekilmiş tüm filmler, tıbbi raporlar
• İşyerine ait; kişinin işine ait bilgiler, kullanılan malzeme / kimyasallarla ilişkili tüm bilgi ve dokümanlar, işe giriş ve periyodik muayene kayıtları ve tetkik sonuçları
6. Başvuru öncesi aşağıdaki poliklinik sekreterliği numarasından randevu alınması önerilmektedir.

Acil servisimiz 7/24 kesintisiz hizmet vermektedir.

Poliklinik Çalışma Saatleri: 09.00 – 16.00

Hastane Santral Telefonu : 0 (232) 412 22 22

satin alma logoo 1  satin alma logoo  cocuk hastanesi kalite tup bebek labaratuvar   hasta haklari arpaboyu