Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin (DEPARK Sağlık) 2015 yılında bünyesine kattığı firmalardan “Koek Biyoteknoloji”nin, bebek özlemi çekenler için geliştirdiği “Mikro akışkan çip teknolojisi”, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kuruluşu olan KOSGEB’den (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) tam destek aldı. 2012’de mütevazı miktarda üretilen mikro çiplerin tüm dünyada daha fazla tanıtılıp tüketici ile buluşturulmasına yönelik DEPARK öncülüğünde seferberlik başlatıldı.
Tüp bebek uygulamalarında çığır açan ve Koek Biyoteknoloji tarafından üretimi sürdürülen mikro akışkan çip teknolojisinin, gebelik oranını yükselterek özellikle erkek kısırlığından kaynaklı sorunlarda çiftlerin bebek özlemini sonlandırmada büyük başarı yakaladığı belirtildi. Yurt içi ve yurt dışında sayısız merkezde uygulama alanı bulduğu ifade edilen teknik sayesinde, normal yollardan bebek sahibi olamayan çiftler için dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de ileri teknoloji yöntemler kullanılmaya başlandığı vurgulandı. Firma yetkilisi Emre Memo yeni uygulamayı şöyle özetledi: “Döllenme için en verimli spermlerin seçilmesi alanında uygulanan yöntemlerin başında mikro akışkan ve biyoteknolojik çipler geliyor.
Türkiye’de İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Bursa, Muğla, Konya, Eskişehir, Kayseri, Manisa, Samsun, Antalya, Kırklareli, Van, Mersin ve KKTC’deki merkezler ile birçok gelişmiş ülkede başarıyla uygulanan bu yeni yöntem, eski yöntemlere karşı avantajlarıyla farkını ortaya koyuyor. Önceki yıllarda, tüp bebek tedavisinde spermlerin seçiminde santrifüj adı verilen yöntem daha yaygın olarak kullanılıyordu.
Bu yöntemde; bir makine içerisine konulan sperm hücreleri, yüksek bir devirde döndürülmesi sonrasında mikroskobun altında el girişimi ile ayrıştırılıyordu. Ancak yöntemde; başarılı sonuçların yanı sıra sperm hücrelerinin dakika 3 bin devir hızla dönmesi nedeniyle hücrelerin DNA ve yapılarında bazı bozulmalar meydana gelebiliyordu. Geliştirilen mikro akışkan ve biyoteknolojik çip (mikroçip) uygulaması ise tüp bebek tedavisinde kullanılacak spermlerin en iyisini, en kalitesini seçme ve kullanabilmeyi mümkün hale getiriyor.
Bu sistemde sperm hücreleri, tıpkı doğal ortamındaki gibi çiplerin üzerindeki mikroskopik kanalların başında bırakılıyor ve bir anlamda yarıştırılıyor. Kanalların özel dizaynı sayesinde sadece en sağlıklı, DNA’sı hasar görmemiş spermler kanalın sonuna ulaşırken, zayıf spermler ise ayrı bir yerde toplanıp, iyilerden ayrıştırılıyor. Böylece, seçilen en sağlıklı spermler ile sağlıklı gebelik ve sağlıklı embriyolar elde ediliyor.”