Hizmet sunumunda uluslararası standartlara uygunluğu ile akredite edilen ve Türkiye’de bu alanda ilk ve tek merkez olma özelliğini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı, dünya çapında önem taşıyan bir yeniliğe daha imza attı.
Bugüne kadar modern laboratuvar teknik parkı, fiziksel koşulları ve çalışma ofisleri ile güçlü bir altyapısı bulunan bölümde; özellikle kanser hastalarının tedavisine yönelik entegre raporların hazırlanabileceği “Moleküler Patoloji” Ünitesi hizmete açıldı.
Tanısal özellik taşıyan cihazların yer aldığı yeni sistem sayesinde tedaviye yönelik 8 saat içinde hızlı sonuç alınabildiği belirtildi. Sadece bölgemiz değil Türkiye için önem taşıyan yeni ünitenin açılışı; Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Patoloji Anabilim Dalı’nın duayen Öğretim Üyesi ve Hatay Mustafakemal Üniversitesi önceki Rektörü Prof. Dr. Şerefettin Canda, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Başhekim Yardımcıları, Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer, öğretim üyeleri ve idari personelin katıldığı törenle yapıldı.
Kurulan yeni altyapı ile dünyada patoloji hizmeti veren kurumlarla rekabet edebilecek duruma geldiklerini belirten Patoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdener Özer şu bilgeleri verdi:
“Patoloji Anabilim Dalı olarak kuruluşundan bu yana her zaman yenilik ve gelişmelere adapte olmaya çalıştık. Rektörlüğümüz, dekanlığımız ve başhekimliğimizin katkısı ile önce fiziki şartları düzenledik. Daha sonra ofislerimizi ve çalışma alanlarımızı güncelledik, insan odaklı bir ortam sağladık. Bölümümüzde yapılan tüm işlemler ve yöntemlerin hepsi kalite güvencesi altında devam etmekte. Türkiye’de hala tekiz. Bu da yetmedi, rektörlüğümüzün de katkısı ile en son projemizi hayata geçirdik.
Moleküler teknikleri uygulayabilecek yeni bir altyapı geliştirdik. Artık özellikle kanser hastalarımıza sadece basit düzeyde prognostik bilgi ya da histolojik tanı dışında aynı zamanda morfomoleküler yani hastanın tedavisine yönelik entegre rapor çıkararak hizmet vermek için alt yapımızı tamamlamış olduk. Bu cihazın bu hastanedeki diğer benzeri cihazlardan üstün tarafları var. Bir tanesi yeni cihazımız, IVD dediğimiz tanısal amaçlı kullanılmaya uygun. 8 saat gibi çok hızlı zamanda sonuç verebiliyor, ayrıca açık kanalı bulunduğu için birçok yeni gelişmeye uygun olarak da dizayn edilebiliyor. Yeni bir laboratuvar parkı ile patolojiye gelen materyallerin daha nitelikli raporlanması için altyapımızı tamamlamış olduk. Hem bilimsel açıdan kendimizi geliştirmemiz, hem de verimlilik açısından kurumumuza artı değer sağlayacak bu projenin uygulanmasında destek veren başta Rektörümüz olmak üzere tüm üst yönetim ve emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün, Patolojinin tıpta en zor ve önemli branşlardan birisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Üniversite yıllarında en zor iki dersten biri Patoloji diğeri klinikte Çocuk branşı idi. Meslek yaşamında Patolojinin önemini yurtdışındaki deneyimlerimde çok daha iyi anladım. Şüphesiz ki olmazsa olmaz bir branş. Böyle önemli bir alanda kurumumuzu ne kadar geliştirsek azdır. Ümit ediyorum bu ivme ile çok daha büyük başarılara imza atacaksınız. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum, hayırlı olsun” diye konuştu.
Duayen Profesör Şerefettin Canda bölüm olarak tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek duygularını şöyle ifade etti: “Bu anabilim dalına biz Tülay Canda ile beraber 1979 yılında geldik. O günden bu güne Patoloji Anabilim Dalı’na emek veren burada olan ve olmayan tüm arkadaşlarımıza, bugünlere ulaşmamızda emeği olanlara teşekkür ediyorum. Sağlam temeller üzerinde kurulmuş bir bölümüz. Bundan da büyük mutluluk duyuyorum.
Rektörümüz Mehmet Füzün’e destekleri için çok teşekkür ediyorum.”
Dekan Prof. Dr. Tülay Canda, “Patolojinin tüm bu mekânsal açıdan, araç gereç, kadro açısından gelişimi Rektörümüzün desteği ile oldu. Büyük bir onarım geçirdi. Uzun ve masraflı bir süreç oldu. Burada amaç hocalarımızın daha konforlu bir ortamda çalışmalarının sağlanmasıydı. Bütün akademik kadrolarımız verildi. Laboratuvar donanımlarımız çağdaş teknolojiyi ülke bazında yakaladı ve geçti.
Ekibimiz genç ve özverili. Türkiye’de benim bildiğim en hızlı en doğru rapor çıkaran tek merkez. Özelde bile böyle bir hizmet verilmiyor. Raporlar günü gününe çıkıyor. Hangi koşulda olursa olsun bizim amacımız hastanın işini aksatmadan işimizi yapmak. Ben rektör hocamıza, Başhekimimize tüm katkıları için Erdener Bey’e de girişimleri için teşekkür ediyorum. Umarım yakın gelecekte Moleküler Patoloji Bilim Dalı olarak YÖK tarafından da onanır. Ben herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin Patolojide en iyi merkezlerinden biri konumunda olduklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas da, “Yeni metodlar gelişse de başarılı bilim insanları sayesinde bu çalışmalar anlam ve değer kazanıyor. İyi ki varsınız. Bölümümüz Türkiye’nin en iyilerinden olmaya devam edecek” dedi. Laboratuvarın yapılandırılmasına tez çalışması ile katkı veren Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehtap Ünlü de projenin hayata geçirilmesini sağlayan Rektör Füzün’e teşekkür etti.