Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları

Tetkik sonuçlarım   kalite   tup bebek   labaratuvar   hasta haklari

Birim Hakkında:

Çocukluk kavramının tanımı 17. yüzyılda netlik kazanmıştır. 20. Yüzyıl ikinci yarısında çocuk araştırmaları hızla artmıştır ve yaşamın ilk 18 yılı çocukluk kavramı içinde tanımlanmıştır. Böylece çocuk ruh sağlığı dünyada ve ülkemizde gelişmeye başlamıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEÜTF) Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı olarak amacımız çocuk ve ergenlerin ruh sağlığını korumak ve oluşan sorunların sağaltımına yardımcı olmaktır. 6 yıl Tıp Fakültesinden sonra TUS sınavı ile hak kazanılan 4 yıllık asistanlık eğitiminin sonunda Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığı alınmaktadır. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olan hekimler her türlü ruhsal bozukluk, ilişki sorunları ve okul sorunları olan 18 yaşından küçük çocuk/ergenler ve onların anne-babalarına ayaktan veya yatarak ruh sağlığı hizmeti vermektedir. Dokuz Eylül Üniversitesinde çocuk ruh sağlığı hizmeti 1986 yılında tek öğretim üyesi ile başlamıştır. Çocuk Psikiyatrisi Anabilim Dalının kuruluşu 1 Kasım 1995’te olup, Türkiye’de kurulan ikinci anabilim dalı olan birimimizde halen 10 öğretim üyesi bulunmaktadır.

Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları (ÇERSAH) Servisi 2005 yılı Ekim ayında kurulmuştur. Yatarak tedavi birimimiz İngiliz Psikiyatri Birliği tarafından yürütülen QNIC’e kuruluşundan bu yana üyedir. QNIC*, çocuk ve ergen psikiyatri servislerinin, kendini değerlendirme ve başka servisler tarafından değerlendirilme yoluyla, gelişimini hedefleyen bir kalite kontrol ağı uygulamasıdır.

* QNIC (A Quality Network for Inpatient Child and Adolescent Mental Health Services)

AÇIKLAMA:
Mesai Dışı Öğretim Üyesi Özel muayene talepleriniz için lütfen 0 232 412 35 51 ile iletişim kurunuz.
Öğretim üyesi randevularına ilişkin bilgi almak için 0 232 412 98 98 arayabilirsiniz.

Sağladığımız Hizmetler:

Anabilim Dalımızda ayaktan ve yatarak tedavi hizmeti sürdürülmektedir.

Ayaktan Tedavi Hizmeti İçin Bilgilendirme Dosyamız İçin Tıklayabilirsiniz.

Yatarak Tedavi Hizmeti İçin Bilgilendirme Dosyamız İçin Tıklayabilirsiniz.

cocuk ruh sagligi

Hastalar İçin Bilgiler:

POLİKLİNİK

Ayaktan rutin tedavi hizmeti iki aşamada gerçekleştirilmektedir:

İlk görüşme: Eğer Polikliniğimize ilk kez başvuruyorsanız ilk görüşmeye katılmanız gerekmektedir. İlk görüşmeye katılmak için internet üzerinden ilk görüşme randevusu alabilirsiniz. İlk görüşmede başvuran çocuk veya ergenlerin ilk ruhsal muayeneleri yapılmakta ve saptanan tedavi gereksinimlerine göre öncelik düzeyleri belirlenmektedir.

Poliklinik izlem süreci: Hastaların Poliklinik sekreterimiz tarafından telefonla çağrılarak gelecekleri ikinci görüşmeden sonra Poliklinik izlem süreci başlar. İzlem sürecindeki randevular, poliklinik sekreterliği veya izlemi sürdüren hekim tarafından düzenlenmektedir.

Resmi yazıyla yönlendirilen hastalar için Poliklinik sekreterliğine başvurulması gerekmektedir.

SERVİS

Yatarak tedavi için çocuk ve ergen psikiyatristlerinin çocuğunuzun ruhsal değerlendirmesini yapması ve servisin sorumlu hekimleriyle iletişim kurarak yönlendirmesi gerekmektedir. Diğer hekimlerin yönlendirmesi veya ailelerin talebi ile yatış olabilmesi için öncelikle DEÜTF Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başvuru gereklidir.

Tüm hasta başvurularında Anabilim Dalımızdaki ilk görüşmede çocuk ve ergen ile birlikte anne veya babasının (yasal velisinin / yasal vasisinin) bulunması gerekmektedir. Anne / baba / yasal veli / yasal vasi dışındaki başka yakınları tarafından getirilen çocukların ilk görüşmesi gerçekleştirilemez. Velayet / vesayet varsa, belgelendirilmelidir. Velayet / vesayet durumunda değişiklik durumunda da yeni veli / vasinin belge ile birlikte görüşmeye gelmesi gerekmektedir.

BRANŞLAŞMA, RUTİN HİZMET VE ARAŞTIRMA ALANLARI

*0-18 YAŞ GRUBU TÜM RUHSAL SORUNLAR