Birim Hakkında:
Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları merkezi tüm dünyada ritim bozukluğu hastalarının kaliteli tedaviye ulaşmasını sağlayacak tanı tedavi ve eğitim modellerinin geliştirilmesi amacıyla Prof. Dr. Emin Evren ÖZCAN tarafından kurulmuştur. Merkezimiz 2022 yılında Avrupa Kalp Ritim Derneği (EHRA) akredite edilerek Avrupa çapında sayılı eğitim merkezlerinden biri olmuştur.
DEU Kalp Ritim Bozuklukları Merkezi, aritmiler ve kardiyak elektro fizyoloji alanında faaliyet gösteren lider bir üçüncü basamak sağlık merkezidir. Avrupa Kalp Ritmi Derneği diplomalı öğretim üyelerimiz, en karmaşık aritmileri tedavi etmek için en son teknolojiyi ve tesisleri kullanmaktadır. Bu alanda uzmanlaşmış ekibimiz, tüm hastalarımıza kapsamlı ve şefkatli bakım sağlamaya kararlıdır.
Tecrübe: Merkezimiz Türkiye’deki en yüksek hacimli merkezlerden biridir. Uzun yıllardır Ege Bölgesi’nin en çok aritmi ablasyon tedavisi uygulanan merkezidir. 24 saat hizmet sunan Aritmi Merkezi tüm Ege bölgesinden acil ritim bozukluklarına ablasyon uygulanan tek merkezdir. Son derece uzmanlaşmış, Avrupa Kalp Ritmi Derneği diplomalı doktorlarımız her yıl 1000’den fazla ablasyon, kalp pili, kardiyak cihaz implantasyonu gerçekleştirmektedir. Merkez, 2021 yılında Uluslararası Cryo-balon Ablasyon Referans Merkezi Sertifikasını almıştır.
Teknoloji: Yakın zamanda yenilenen kardiyak elektrofizyoloji laboratuvarı dünyadaki en son teknolojileri içermektedir. Her türlü aritmi, son teknoloji elektrofizyoloji laboratuvarında tedavi edilmektedir. En gelişmiş haritalama sistemleri ve ablasyon tedavileri kullanılmaktadır. Hastalarımız için en yeni kalp pili ve kardiyoverter defibrilatör (ICD) cihazlarının tümü kullanılmaktadır.
Hasta güvenliği ve konforu: Merkez, Türkiye’den ve yurtdışından çok sayıda hastaya kişiselleştirilmiş tedavi olanakları sunmaktadır. Hastalarımız tek kişilik özel odalarda rahat bir yatış geçirmektedirler.
Eğitim: Uygulama ve Araştırma Merkezimiz dünyanın her yerinden eğitim almak isteyen hekim ve bilim insanlarını bir araya getirmektedir.. Merkezde uluslararası bilimsel araştırmalar yapılmakta, yeni tedavi ve eğitim teknolojileri geliştirilmektedir
Aritmi Ekibimiz
Prof.Dr.Emin Evren Özcan, Phd, FEHRA
Müdür
Doç. Dr. Oğuzhan Ekrem Turan
Müdür Yardımcısı
Öğr.Gör.Uzm.Dr. Reşit Yiğit YILANCIOĞLU
Sağladığımız Hizmetler:
Sıkça Sorulan Sorular
KONU : ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA
Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ-EPS) nedir?
Elektrofizyolojik çalışma, girişimsel bir tanı yöntemidir ve kalbin elektriksel ileti sisteminin değerlendirilmesi için uygulanır. Anjiyo benzeri bir yöntemle kasıktan toplardamarlar içerisine yerleştirilen ince kılıflar kullanılarak, radyasyon altında,kalp içerisine kateter adı verilen kablolar yerleştirilir ve ileti sistemi değerlendirilir.
Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ-EPS) Kimlere yapılır?
Elektrofizyolojik çalışma, aritmi için ayırıcı tanı ve tedavi imkânı sunan bir yöntemdir. Nedeni bilinmeyen bayılmaları ve kalbin ileti sisteminin çalışmasını değerlendirmek içinde yapılabilir. Kalpteki ritim bozukluklarını teşhis etmek için ilk tercih edilen yöntemler EKG ve EKG Holter'dir. Kesin tanı için EFÇ uygulanmaktadır.
Elektrofizyolojik Çalışma işlemi nasıl yapılır?
Anjiyografi işlemine benzer şekilde kapalı metot ile yapılır. Sağ kasık toplardamarından girişim yapılır. Lokal anestezi yani sadece girişim bölgesi uyuşturulur. İşlem esnasında hastalar genellikle uyutulmaz ve bilinçleri açıktır. Ağrılı durumlar için damar yolundan etkili ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalbin içinden elektriksel uyarılar verilir. Hastaların ritim bozuklukları oluşturulmaya çalışılır. Hastalar bu sırada çarpıntı hissedebilirler. Tanısal amaçlı bu işlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer. Ritim bozukluğunun kesin tanısı için en önemli tanı yöntemidir. Ritim bozukluğunun kaynaklandığı kısa devrelerin veya odakların yeri net bir şekilde belirlenir.
Elektrofizyolojik Çalışmanın Olası riskleri nelerdir?
Elektrofizyolojik çalışma girişimsel bir işlemdir. Bu nedenle her girişimsel işlem gibi çeşitli riskleri bulunmaktadır. Bu riskler genellikle deneyimli ellerde %1’in altındadır. Bu riskler; kendi kalp ileti sisteminin zarar görmesi çarpıntı, felç, kasık bölgesinde kanama, göğüs ağrısı, kalp krizidir. Bu durumlar genellikle önemli sorun oluşturmazlar ve çoğu zaman kendiliğinden düzelir. Bu riskleri değerlendirirken elektrofizyolojik çalışma ile elde edilen verilerin başka bir tanı yöntemi ile sağlanamadığını, ablasyonun kalıcı bir tedavi yöntemi olduğunu akılda tutmak gerekir.
KONU : ABLASYON TEDAVİSİ
Ablasyon tedavisi nedir?
Ablasyon kalpteki ritim bozukluklarının tespitinin yapılmasından sonra kalp içerisinde ritim bozukluğuna sahip olabilecek odakların yok edilmesidir. Dondurma (Kriyoablasyon) veya yakma (Radyofrekans ablasyon) yöntemi ritim bozukluğunun türüne göre tercih edilmektedir.
Ablasyon tedavisi kaç saat sürer?
Ablasyon tedavisinin süresi hastanın sahip olduğu ritim bozukluğunun tipine göre değişmektedir. Ablasyon süresi yarım saat sürebileceği gibi 4 saatten uzunda sürebilir.
Ablasyonda işlem sırasında hasta uyutulur mu? (Anestezi kullanılır mı ? )
Ablasyon işlemi çoğunlukla lokal(bölgesel) anestezi kullanılarak yapılan bir işlemdir. Fakat hastanın durumuna ve uygulanacak işleme göre operatör en uygun yönteme karar verir.
Ablasyon tedavisinde ağrı duyar mıyım?
Ablasyon çoğu ameliyat prosedürlerine göre ağrısız bir işlemdir. Çoğunlukla lokal anestezi uygulanarak yapılır. Ağrı olması beklenen durumlarda ise hastaya bilgi verilir ve buna yönelik ağrı kesiciler uygulanır.
Soğuk ablasyon (Kriyoablasyon) mu iyidir? Sıcak ablasyon (Radyofrekans ablasyon) mu?
Yapılan güncel çalışmalarda iki tedavi yönteminin de birbirine üstünlüğü gösterilememiştir. Yöntem tercihinde en önemli nokta hastaların klinik özellikleridir. Bu konuda uygun tedavi seçimini hekimlerimiz hasta özelinde yapmaktadır.
Katater ablasyon sonrası kaç gün dinlenmek gerekir?
Katater Ablasyon sonrası ortalama 1(bir) gün hastane de kalınması yeterli olup, damardan girişim yapılan yerin iyileşmesi beklenir. Ablasyon prosedürü sonrası 1-2 gün içerisinde hastalarımız normal hayatına dönmektedir.
Katater ablasyon sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
Ablasyon işlemi çoğunlukla sağ kasık toplardamarından (femoral ven) gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlemden sonraki bir hafta-10 gün süresince hastalarımızın ağırlık kaldırmamaları ve işlem yapılan bacağa ağırlık uygulamamasını istemekteyiz. Bu süreçte dinlenme ve egzersizden kaçınma önerilmektedir.
Ablasyondan sonra duş alabilir miyim?
Ablasyon işleminden çıkıldığından kasık bölgesindeki pansuman yaklaşık 1 gün durmaktadır. İşlemden bir gün sonra duş alınmasında sakınca yoktur.
Katater ablasyon ritim bozukluğu tedavisinde başarı yüzdesi nedir?
Ablasyon tedavisi; çoğu ritim bozukluğu için başarısı yüksek bir yöntemdir. Ritim bozukluğunun türüne göre yüzdesel ifade ile %70-99 arasında değişmektedir. Hastaların ritim bozukluklarının tipine ve bu ritim bozukluğunun kalplerinde bıraktığı bozukluklara göre başarı şansı değişmektedir. Ritim bozukluğunuz için yapılacak işlem öncesi hekiminiz tarafından yapılan tetkikler ve incelemelerden sonra bu konuda bilgi alabilirsiniz.
Ablasyon sonrası ritmi bozukluğu tekrarlar mı?
Başarılı geçen ablasyon tedavisi sonrasında; ritim bozukluğunun tekrarlama ihtimali ritim bozukluğunuzun türüne göre değişmektedir. Bu durumu en çok etkileyen faktörlerin başında hastaların ek hastalıkları ve yaşam tarzına bağlı faktörler (sigara alkol kullanımı gibi) yer almaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Ritim Bozuklukları Merkezi’nin ablasyon için tecrübesi nedir?
Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları Merkezi, çoğunlukla İzmir- Ege bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’den hastaların tedavi edildiği Türkiye’nin en yoğun aritmi hastasının kabulünün yapıldığı merkezlerdendir.2022 yılı itibari ile Avrupa Ritim Cemiyeti (EHRA) tarafından akredite Elektrofizyoloji eğitim merkezi olmuştur. Gelişmiş teknolojisi, deneyimli ve güler yüzlü ekibi ile 7/24 hizmet sunmaktadır.
KONU: ÜÇ BOYUTLU HARİTALAMA İLE ABLASYON
Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nedir?
Ablasyon tedavisi ritim bozukluklarının tedavisinde yıllardır kullanılan etkinliği kanıtlanmış girişimsel bir tedavi yöntemidir. Son dönemlerde kullanılmaya başlanan üç boyutlu haritalama yöntemi kullanılarak tanı ve tedavinin kesinliği üst düzeye getirilmektedir.
Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nasıl yapılır ?
Üç boyutlu haritalama; özellikli yazılım ve buna uyumlu olarak özel çipli kataterler kullanılarak kalbin içerisi haritalandırılır. 3-D haritalama ile kalbin elektroanatomik özel haritaları çıkarılır. Bu haritalar 1-3 mm arasındaki dokuların yapısını ve ileti özelliklerini net bir şekilde gösterebileceği gibi kalbin içindeki konumlarını net bir şekilde haritalandırabilir.
Üç boyutlu haritalama ile yapılan ablasyonun avantajları nelerdir?
• Üç boyutlu haritalama ile ablasyon özellikle kompleks çözümü zor aritmilerin tedavisini mümkün kılar.
• Hasta ve hekimin aldığı radyasyonu azaltır.
• İşlem başarısını azaltır.
• Komplikasyon ihtimalini azaltır.
• Hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltır.
• 3-D haritalama ile kalbin anatomisi ve ritim bozukluğuna neden olan odakların görüntülenmesi, hızlı kısa süreli ve doğru bir şekilde olmasını sağlar.
Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nerelerde yapılabilir?
Üç boyutlu haritalama ile ablasyon özellikli merkezler ve deneyimli operatörler tarafından yapılabilen kompleks bir prosedürdür. Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları merkezi gelişmiş teknolojik alt yapısı ile üç boyutlu haritalama teknolojisini standart bir prosedür olarak uygulayabilecek deneyime sahiptir. Operatörlerimizden Prof. Dr Emin Evren ÖZCAN ayrıca üç boyutlu haritalama gerektiren ablasyonlar için yurt içi ve yurt dışı merkezlere eğitim vermektedir.
Hangi ritim bozuklukları Üç boyutlu haritalama ile ablasyon gerektirir?
• Atriyal Fibrilasyon
• Ventriküler Fibrilasyon
• Ventriküler Taşikardi
• Ventriküler Taşikardi Fırtınası
• Tipik ve atipik Atriyal Flutter
• Kompleks supraventriküler taşikardi vakaları ( Wolf-Parkinson White, Mahaim type aksesuar yolu vb)
• Brugada sendromu
• Aritmojenik sağ ventrikül displazisi
Üç boyutlu haritalama ile ablasyon taburculuk süreme etki eder mi?
Üç boyutlu haritalamanın taburculuk süresine etkisi bulunmamaktadır. Konvasiyonel(Normal) ablasyon hastalarındaki gibi 1 gün sonra taburculuk uygulanır.
KONU : KRİYOABLASYON (SOĞUK) ABLASYON
Soğuk (Dondurarak) ablasyon (Kriyoablasyon) nedir?
Halk dilinde soğuk ablasyon tıp dilinde kriyoablasyon, cryoablasyon olarak geçer. Kryo-ablasyon dondurarak yok etmek anlamını taşır. Dondurarak yapılan kriyoablasyon işlemi, aritmi çıkaran odakları hedef alarak o bölgenin -40 ile -50 derece arasında dondurulması işlemidir. Bu prosedür ile dondurulan odaklar ritim bozukluğuna sebep olamayacak şekilde izole edilir.
Soğuk ablasyon (Kriyoablasyon) kimlere yapılır ?
Kriyoablasyon günümüzde sıklığı artan bir şekilde atriyal fibrilasyon tedavisinde kullanılmaktadır. Atriyal fibrilasyonda tedavisindeki iki seçenekten bir tanesidir.
Ayrıca özellikle genç hastalarda ritim bozukluğuna neden olan odağın kendi kalp kablosuna yakın bir yerden geçmesi söz konusu olduğu durumlarda kriyoablasyon uygulanabilir. (Supraventriküler taşikardi, Wolf Parkinson White, Atriyal Taşikardi vb.)
Soğuk ablasyon (Kriyoablasyon) nasıl yapılır ?
Soğuk ablasyon tedavisi merkezimizde genellikle girişim yerine lokal anestezi ve bilinçli sedasyon olarak tabir edilen ilaçlar altında yapılır. Bazı durumlarda genel anestezi kullanılabilir. Kasıktan kalbin içine gönderilen kablolar ile kalbin aritmi çıkartan odakları dondurulur.
Soğuk ablasyon (Kriyoablasyon) ne kadar sürer?
Ablasyonun uygulandığı ritim bozukluğunun türü çoğunlukla süreyi etkileyen ana faktördür. Kriyoablasyon işlemleri genellikle 1-2 saat sürebilir. Bazı hastalarda klinik özelliklerle değişmek ile beraber bu süre uzayabilir.
Kriyoablasyon Ablasyon Tedavisi uygulaması
Kriyoablasyon özellikli merkezler ve deneyimli operatörler tarafından yapılabilen kompleks bir prosedürdür. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozukluğu Merkezinin 2017’den bu yana Kriyoablasyon mükemmellik merkezi “Cryoablasyon Centre of Exellence “sertifikası bulunmaktadır. İzmir soğuk ablasyon merkezimizdeki operatörlerimizden Prof. Dr. Emin Evren ÖZCAN ve Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Ekrem TURAN tarafından uygulanabilmektedir.
KONU: BRUGADA SENDROMU
Brugada Sendromu Nedir?
Brugada sendromu, nadir görülen, ancak bazen kalıtsal olarak yaşamı tehdit eden kalp ritmi bozukluğudur. Brugada sendromu olan insanlar, kalbin alt odalarında (ventriküller) başlayan hayatı tehdit edendüzensiz kalp ritimlerine sahip olma riski artar
Ajmalin Provakasyon testi Nedir? Kime yapılır ?
Ajmalin Provakasyon testi Brugada sendromundan şüphelenilen fakat EKG bulguları tipik EKG bulgularına benzemeyen hastalara yapılır. Ajmalin adlı bir ilaç verilerek sürekli EKG kayıtları ile tipik brugada paterninin oluşup oluşmadığı kontrol edilir
Brugada Sendromu Genetik (Kalıtımsal) bir hastalık mı?
Brugada sendromu kalıtsal yani genetik bir hastalıktır. 1. Ve 2. Derece yakın akrabaların taranması gerekebilir.
Brugada sendromu tedavisi Nedir?
Brugada sendromu tedavisi, ritm bozukluklarını tetikleyecek ilaçlardan kaçınmak, aşırı alkol ve yemekten uzak durmak ve ateşi azaltmak gibi koruyucu tedbirleri içerir. Gerektiğinde, şok cihazı (implante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör) (ICD) adı verilen tıbbi bir cihaz içerebilir.
KONU : KALP PİLİ, ANİ ÖLÜM VE İMPLANTE EDİLEBİLİR ŞOK CİHAZLARI
Kalp pili nedir?
Kalp pili(Pacemaker) ; kalbin kendi uyasının yetersiz olduğu ritim bozukluklarında kullanılır. Elektriksel uyarılar ile gerektiği anlarda kalbin işlevini yerine getirmesini sağlar
Kalp pili takılması zor mu ?
Kalp pili takılması her cerrahi işlem gibi çeşitli komplikasyon riskleri mevcuttur. Fakat bu konuda deneyimli hekimler tarafından uygulanması durumunda risk seviyesi minimuma inmektedir.
MR uyumlu kalp pili (pacemaker, ICD= şoklayıcı kalp pili, CRT= üç kablolu kalp pili) taktırmak istiyorum ne yapmalıyım?
Günümüzde birçok markanın MR uyumlu kalp pili mevcut olup ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları Merkezinde profesyonel ekip tarafından bu tedavi uygulanmaktadır.
MR uyumlu kalp pili ücreti ne kadar?
Sıklıkla sorulan bir soru olup SGK geri ödeme kapsamında olan bu tedavi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.
Cep telefonu kullanmanın kalp piline etkisi olur mu?
Elektrik ve mıknatıs kullanan ekipmanlar etrafında oluşan enerji alanları implante edilmiş kalp cihazınızın normal çalışmasını etkileyebilir. Elektrikli öğeler etrafında oluşan elektromanyetik enerji alanlarının çoğu küçük ve zayıftır ve kalp cihazınızı etkilemez, ancak yeni nesil akıllı telefonlar (iphone 12 ve üstü modeller) güçlü bir enerji alanına sahip elektrikli öğeler cihazınızın sağladığı tedaviyi etkileyebilir. Cep telefonu kullanırken cep telefonunuzun kalp pilinizden en az 15 cm uzakta tutulması önerilmektedir. Ayrıntılı bilgiyi hekiminizden edinebilirsiniz.
Kalp pilim var uzun süreli yolculuk veya yurt dışı seyahat yapabilir miyim?
Uzun süreli seyahat klinik durumunuz ile ilişkilidir. Özellikle yurt dışı uzun süreli seyahatlerinizde (tatil, umre, hac gibi) pil ölçümüne ihtiyaç duymanız halinde hekiminiz veya ilgili firma tarafından izlenilecek yollar ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Kalp pili işlemi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?
Kalp pili işlemi sonrasındaki bakımda en az pilin takılması kadar önem arz eden bir süreçtir. Pilin vücut ile tam olarak bütünleşmesi ve kabloların kalbe tamamen tutunması 3 ay kadar sürebilmektedir.
İşlem sonrası cilt üstünde dikiş veya teller hastaların yara durumuna göre 1 hafta-10 gün sonra alınmaktadır.
İşlem yapılan kol baş seviyesinden yükseğe kaldırılmamalıdır( 90 dereceden daha fazla açıdan yukarıya)
İşlem yapılan omuz-kol bölgesi ile ağırlık kaldırma, yataktan destek alma, şınav çekme gibi, kablolarının yerini etkileyecek omuz hareketleri
Kalp pili bölgesinde takıldıktan sonra ilk 3-4 gün hafif düzeyde ağrı ,morarma olması normaldir. Fakat ciddi ağrı akıntı, kanama, yara yerinde açıklık, yeni başlayan ateş olması durumunda hekiminize başvurmanız önem arz etmektedir.
Kalp pili olanlarda malulen( malulen ) emeklilik, engelli ve özür oranı kaç olur?
Kalp pili olanlarda maluliyet oranı altta yatan kalp hastalığı ile ilişkilidir. Bu oranın belirlenmesi için hastanemiz bünyesindeki sağlık kuruluna başvuru yapılması gerekmektedir.
Kalp pilim var ameliyat olabilir miyim ?
Kalp pilinin olması ameliyat konusunda herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Ameliyatın türüne kullanılacak ekipmana göre pil ile ilgili ayarlama gerekiyorsa yapılması gerekebilir, antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bununla ilgili en doğru bilgiyi klinik durumunuza göre hekiminiz verecektir.
Kalp pili diş çekimi ve dolgu olmaya engel mi?
Kalıcı kalp pili bulunan kişilerde diş çekimi veya dolgu gibi diş işlemleri yapılabilir. Endokardit (kalp içi dokuların veya cihazların enfeksiyonu) riskinizin belirlenmesi için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Kalp pili olanlar egzersiz yapılabilir mi?
Kalp pili olan birçok kişi, kalp pili veya ICD takıldıktan sonra egzersize veya yorucu aktiviteye geri dönme konusunda endişelidir. Ancak iyileştikten (ameliyattan en az 12 hafta sonra) ve enerji seviyeleriniz normale döndürdükten sonra egzersiz yapmanız kalp sağlığınız için eskisi kadar önemlidir.
Modern kalp pilleri, kalp atış hızınızı güvenli bir şekilde ayarlamak için tasarlanmıştır ve egzersize göre ayarlanabilmektedir. Kalp pili implantasyonunuzdan önce aktif olsanız bile, vücudunuz iyileşene ve yönetilen kalp atışlarınıza uyum sağlayana kadar fiziksel yeteneğinizde azalma olabilir.
Kalp pili olanlar hangi egzersizleri yapabilir?
Düzenli egzersiz yapmak, dayanıklılığınızı artırmanın ve eski fitness seviyenize geri dönmenin en iyi yoludur. Kalp pili sizi çoğu egzersiz türünün yapılmasını sınırlamaz ancak temas sporlarından kaçınmalısınız. Çarpışmak veya düşmek kalp pilinizi yerinden oynatabilir veya kalbinizdeki kabloları değiştirebilir.
Yürüme, koşma veya bisiklete binme gibi ritmik aktiviteler çok daha güvenlidir. Ama en önemlisi, kalp pilinizden önce alıştığınız aynı seviyelerde egzersiz yapmayı beklemeyin. Yapmanız gereken uygun güvenlik önlemlerini almak, vücudunuzu dinlemek ve sizin için doğru olan antrenmanları yapmaktır.
Egzersiz sırasında baş dönmesi, göğüs ağrısı veya yorgunluk hissederseniz, derhal egzersiz yapmayı bırakın ve doktorunuzla görüşün.
Kalp pili biter mi ?
Kalp pilleri hastanın pile olan ihtiyacı ve pilin batarya kapasitesine göre ömürleri değişmektedir. Çoğunlukla 5-10 yıl arasında değişmektedir. Pil kontrollerinde pilin batarya durumu hakkında bilgi verilmektedir. Pil kontrollerini düzenli yapmak büyük önem arz etmektedir.
Kalp pili biterse ne olur ?
Kalp pilinin bitmesi durumuna end of life( EOL) kalp pilinin bitmeye yaklaşmasına ise Elective Replecement İndicator(ERI) uyarıları görülmektedir. ERI uyarısı vermesi durumunda kalp pilinin sadece bataryasının 1-3 ay içerisinde değişmesi gerekmektedir. Kabloların (Elektrotların) değiştirilmesi gerekmez.
Kalp pili nasıl değiştirilir?
Kalıcı kalp pili bataryanızda doktorunuz tarafından belirlenen ERI veya EOL (acil olmayan değişim önerisi) uyarıları mevcutsa bataryanızın değiştirilmesi gerekmektedir. Minör cerrahi müdahale gerektiren kalp pili değişimi lokal anestezi altında eski pacemaker bataryası çıkarılarak yenisi ile değiştirilmektedir. Hastanede kısa süreli yatış gerektirmektedir.
Kalp pili kalbi güçlendirir mi ?
Tek odacıklı ve iki odacıklı kalp pillerinin kalbi güçlendirme özelliği bulunmamaktadır. Kalp yetmezliği durumunda üç odacıklı kalp pili olan Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT-KRT) tipi pillerin uygun hastalarda kalp güçlendirici etkisi olabilmektedir.
Ani kardiyak ölüm (Ani kardiyak arrest) nedir?
Ani kardiyak ölüm (AKÖ), kalp fonksiyonu kaybından (ani kalp durması) kaynaklanan ani, beklenmedik bir ölümdür. Ani kalp ölümü, tüm kalp hastalığı ölümlerinin yarısından sorumludur. Ani kalp ölümü en sık 30’lu yaşların ortası ile 40’lı yaşların ortası arasındaki yetişkinlerde görülür ve erkekleri kadınlardan iki kat daha fazla etkiler. Ani kalp durması kalp krizi değildir. Kalbe giden elektrik sistemi arızalandığından ve aniden çok düzensiz hale geldiğinden ani kalp durması meydana gelir. Kalp tehlikeli derecede hızlı atar ve karıncıklar (ventriküller) titreyebilir (ventriküler fibrilasyon) ve vücuda kan iletilmez. İlk birkaç dakika içinde en büyük endişe, beyne giden kan akışının o kadar büyük ölçüde azalacağıdır ki kişi bilincini kaybeder. Acil tedaviye hemen başlanmazsa ölüm gelir. Acil tedavi, kardiyopulmoner resüsitasyon (kalp masajı) ve defibrilasyonu (elektro şok tedavisi) içerir. Kalp masajı, akciğerlerde yeterli oksijeni tutar ve göğse elektrik şokuyla (defibrilasyon) normal kalp ritmi geri gelene kadar beyne ulaştırır.
Ani kalp ölümüne ne sebep olur?
Ani kalp ölümlerinin çoğu, aritmi adı verilen anormal kalp ritimlerinden kaynaklanır. Hayatı tehdit eden en yaygın aritmi, ventriküllerden (kalbin alt odacıklarından) gelen uyarıların düzensiz, düzensiz bir şekilde ateşlenmesi olan ventriküler fibrilasyondur. Bu meydana geldiğinde, kalp kan pompalayamaz ve tedavi edilmezse dakikalar içinde ölüm meydana gelir.
Ani kalp durmasının risk faktörleri nelerdir?
Bir kişinin ani kalp durması ve ani kalp ölümü riskini artırabilecek birçok faktör vardır.
Önde gelen risk faktörü şunları içerir:
• Önceden kalp krizi geçirmiş olmak
• Koroner arter hastalığı
• Kalp yetmezliği
• Ventriküler taşikardi
• Önceden ani kalp durması atağı yaşamış olmak
• Ailede ani kalp durması veya AKÖ öyküsü
• Uzun QT sendromu
• Brugada sendromu
• Wolff-Parkinson-White sendromu
• Aşırı düşük kalp atış hızı veya kalp bloğu
• Doğuştan kalp hastalıkları veya kan damarı anormallikleri
• Senkop öyküsü (bilinmeyen nedene bağlı bayılma atakları)
• Dilate kardiyomiyopati
• Hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kası kalınlaşması)
• Organik kalp hastalığı olmasa bile kandaki potasyum ve magnezyum seviyelerinde önemli değişiklikler
• Obezite
• Şeker hastalığı
• Uyuşturucu kullanımı
• “Pro-aritmik” ilaçlar almak, yaşamı tehdit eden aritmi riskini artırabilir
Ani kardiyak ölüm tedavisi nedir?
Acil müdahale derhal gerçekleştirilen hastalarda ani kalp durması tedavi edilebilir ve geri döndürülebilirdir. Ani kalp durmasından sonraki ilk dakikalar içinde tedaviye başlanırsa hayatta kalma oranı yüzde 90’a kadar çıkabilir. Ani kardiyak ölümün önlenebilirdir. Doktorunuzla düzenli takip randevuları almak, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, ilaçları reçete edildiği şekilde almak ve girişimsel prosedürler veya ameliyat (önerildiği şekilde) yaptırmak riskinizi azaltmanın yollarıdır. Doktorunuz size ne sıklıkta takip ziyaretleri yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Gelecekteki ani kalp durması ataklarını önlemek için, doktorunuz kardiyak olaya neyin neden olduğunu belirlemek için tanısal testler yapmak isteyecektir. Testler arasında elektrokardiyogram (EKG), ejeksiyon fraksiyonu, ambulatuvar izleme, ekokardiyogram, kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma testleri yer alabilir.
Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:
• Sigarayı bırakmak
• Fazla kilolu ise kilo vermek
• Düzenli egzersiz yapmak
• Uygun diyet yapmak
• Diyabet yönetimi
• Diğer sağlık koşullarını yönetmek
Sorularınız varsa veya bu değişiklikleri nasıl yapacağınızdan emin değilseniz doktorunuzla konuşabilirsiniz.
İlaçlar:
Ani kalp durması riskini azaltmaya yardımcı olmak için doktorlar, kalp krizi geçiren veya kalp yetmezliği veya aritmileri olan hastalara ilaç yazabilirler. Bu ilaçlar arasında anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve diğer antiaritmikler bulunabilir. Yüksek kolesterol ve koroner arter hastalığı olan hastalar için statin ilaçları reçete edilebilirler.
Şok cihazı , İmplante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (ICD) nedir?
AKÖ için büyük risk taşıyan hastalar için önleyici tedavi olarak bir ICD takılabilir. ICD, aritmileri düzeltmek için tasarlanmış, kalp piline benzer küçük bir makinedir. ICD, kalp ritmini sürekli olarak izler. Çok hızlı, anormal bir kalp ritmi algıladığında, kalbin tekrar normal bir ritimde atmasını sağlamak için kalp kasına enerji (küçük ama güçlü bir şok) verir. ICD, ani kalp durmasından kurtulmuş ve kalp ritimlerinin sürekli izlenmesine ihtiyaç duyan hastalarda kullanılmaktadır.
Kalp pili ile şok cihazı(implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör) arasındaki fark nedir?
Şok cihazı Kalp pilinin yapabildiklerinin üzerine ölümcül aritmi gelişmesi durumunda şoklama(kardiyoversiyon) uygulayarak, hayat kurtarıcı olabilir.Şok cihazı özelliklikli kalp pilleri genellikle normal kalp pillerinden daha büyük ve içinde ekstra şok kondansatörü olan cihazlardır. Hangi cihazın hangi hastaya gerekeceği güncel klavuzlar rehberliğinde hekiminiz tarafından değerlendirilir.
ICD sahibi hastalarının yapması&yapmaması gereken şeyler nelerdir?
- Şok cihazı olan hastalar normal bir hayat sürebilir. Çoğu ev aleti ICD şok cihazını etkilemez(Mikrodalga fırın, elektrikli ocaklar) Sadece indüksiyonlü ocaklarda indüksiyon mekanizmasına kalp pili veya şok cihazının 60 cm den daha az yaklaşmamasıdır.
- Yanınızda sürekli Pil kartınızı taşıyınız.
- Güvenlik noktalarından X-ray cihazlarından geçerken mutlaka güvenlik görevlilerine ICD’niz olduğunu söyleyiniz. Hızlı şekilde cihaz içinden geçmek çoğunlukla problem yaratmamaktadır. Fakat bunun yerine elle arama ve ya metal detektörü isteyiniz. Metal detektörü doğrudan ICD üzerine yerleştirilmemelidir.
- Kulaklıklarınızı boynunuza veya ICD’nizin 3 cm yakınlarına sarkıtmayınız.
- ICD yakınlarında manyetik cihazlarınızı tutmayınız.
- Ağrı kesici için bir TENS makinesi kullanmayın.
- Elektrik darbeli tedavi araçlarını mide bölgenizin altında tutun.
Anahtar Kelimeler: İzmir, Ablasyon, Soğuk Ablasyon, Kriyoablasyon, Elektofizyolojik Çalışma, EPS, EFÇ, Çarpıntı, Atriyal Fibrilasyon, Ventriküler taşikardi, Brugada, Wolf Parkinson White, Üç boyutlu haritalama, Yanma işlemi, MR uyumlu kalp pili , Başarılı ablasyon, Radyofrekans, Medikal tedavi, Point by point radyofrekans ablasyon, Aksesuar yol, kalp kablosu, Cryoablasyon, Senkop, Bayılma, Aritmi, Ventriküler Erken Vuru, Kalp yetersizliği, Ritim Bozukluğu, Holter, EKG, Kardiyoloji, EHRA, 3boyutlu ablasyon, taşikardi, AVNRT, AVRT, SVT,
2021- 2022 Eğitim Yılı Dönemi Merkezimizin Yayınları ve Etkinlikleri :
• Emin Evren Özcan., Reşit Yiğit Yılancıoğlu , Umut Dursun İnevi., Duygu Gürel & Mustafa Doğduş (2022). Should add‐hoc cardiac biopsy be routine in patients with cardiomyopathy of unknown etiology undergoing electrical storm ablation?. Pacing and Clinical Electrophysiology, 45(4), 578-580.
• Emin Evren Özcan Mustafa Doğduş Reşit Yiğit Yılancıoğlu., S.Cem Adıyaman Oğuzhan Ekrem Turan (2022). Invasive Heart Rate Control as a Salvage Therapy in Amiodarone-induced Thyroid Storm. Medeniyet Medical Journal, 37(1), 119.
• 03.04.2022 tarihinde, Prof. Dr. Emin Evren ÖZCAN katkılarıyla aritmi alanında önemli bir konsensüs dökümanı olan “EHRA consensus on prevention and management of interference due to medical procedures in patients with cardiac implantable electronic devices” başlıklı makalenin uluslararası endeksli yayınlarda yer alması sağlanmıştır
• Oğuzhan Ekrem Turan, Reşit Yiğit Yılancıoğlu Anıl Başkurt Emin Evren Özcan (2022). An unusual ‘bow tie’image in pacemaker implantation. Indian Pacing and Electrophysiology Journal, 22(1), 51-53.
• Emin Evren Özcan, Oğuzhan Ekrem Turan, Barış Akdemir Umut.D.İnevi Reşit Yiğit Yılancıoğlu Anıl Başkurt Fatih Duhan Bayrak, (2021). Comparison of electrophysiological characteristics of right‐and left‐sided Mahaim‐type accessory pathways. Journal of Cardiovascular Electrophysiology, 32(2), 360-369.
Poliklinik Bilgileri:
Randevu
Merkezimizden poliklinik randevusu almak isteyen hastalarımız (0232) 412 41 01 - 41 30 telefon numarasından randevunuzu alabilirsiniz.
Ulaşım
İnciraltı Mahallesi Mithatpaşa cad. no:1606 Balçova adresinde yer alan DEU Kalp Ritim Bozuklukları Merkezi( İzmir aritmi merkezi ) DEU hastanesi bünyesinde bulunmaktadır.
Havalimanından Akçay Cd./D550 ve İzmir Çevre Yolu/O-30/E881 üzerinden 18 dakikada,
Aydın’dan İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 kullanarak 1 saat 15 dakikada,
Manisa’dan D565 üzerinden 50 dakikada,
Çanakkale’den İzmir Çanakkale Yolu/D550/E87, D550/E87 ve O-30 veya O-5 üzerinden 4 buçuk saatte,
Muğla’dan İzmir-Aydın Otoyolu/O-31/E87 üzerinden 2 saat 40 dk da ulaşabilirsiniz.
Hastane Santral Telefonu : 0(232) 412 22 22