Romatoloji

Tetkik sonuçlarım   kalite   tup bebek   labaratuvar   hasta haklari  

Birim Hakkında:

romotoloji

Romatoloji Bilim Dalı’nda verilen hasta hizmetleri; romatolojik hastalıkların tanısı, izlemi ve tedavisi ile ilgilidir. Romatolojik hastalıklar, eklemler ve bağ dokusu başta olmak üzere kas-iskelet sistemini etkileyen ancak iç organları da tutabilen, sistemik ve kronik (süreğen) hastalıklardır. Romatoloji uzmanı (romatolog); bu hastalıklarını tanısını koyabilme, tedavi ve izlemini yapabilme konusunda 3 yıl süreyle yan dal uzmanlık eğitimi almış ve bu konuda yeterlilik kazanmış uzmandır. Ülkemizde romatoloji uzmanı olmak için; bu eğitim öncesinde, 6 yıl süren tıp eğitimi ve daha sonra 4 yıl süreyle İç Hastalıkları veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon uzmanlığı eğitimi alınması gereklidir.

Birimimizde dört öğretim üyesi ve yedi yan dal uzmanlık eğitimi alan uzman doktor, rotasyona gelen İç Hastalıkları uzmanlık öğrencisi bulunmaktadır.

Bilim Dalımızda aşağıda sıralanmış hastalıklar başta olmak üzere çeşitli romatizmal hastalıklar izlenmektedir:
-Ankilozan spondilit /spondiloartritler
- Romatoid artrit
- Psoriatik artrit (Sedef romatizması)
- Vaskülitler (damar iltihabı) : Takayasu arteriti, Wegener granülomatozu.. vb
- Sistemik lupus eritematozus, antifosfolipid antikor sendromu
- Ailesel Akdeniz ateşi - Behçet hastalığı
- Gut ve diğer kristal artritleri
- Bağ dokusu hastalıkları - Sjögren sendromu
- Skleroderma
- Raynaud fenomeni
- İltihabi kas hastalıkları (polimiyozit /dermatomiyozit)
- Polimiyaljia romatika
- Fibromiyalji /yumuşak doku hastalıkları
- Osteoartrit (Kireçlenme)
- Osteoporoz (Kemik erimesi)

Romatoid artrit gibi iltihaplı eklem romatizmaları eklemlerde ağrı, şişlik, sabah tutukluğu şeklindeki yakınmalar ile ortaya çıkarlar. Bu bulgular, etkili bir şekilde tedavi edilmezse ileri dönemde hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna yol açabilir.

Omurga eklemlerini ön planda etkileyen spondiloartrit gibi romatolojik hastalıklarda ise bel, sırt, boyun ağrısı, sabah tutukluğu, hareketle yakınmaların azalması, tutukluğun açılması ve topuk ağrısı gibi sorunlar görülebilir.

Romatolojik hastalıklarda sadece eklemlerle değil, iç organlarla ilgili rahatsızlıklar da gelişebilir. Örneğin, sistemik lupus eritematozus, deri, akciğer ve böbrekler gibi organları etkileyebilir. Ülkemizde sık görülen Behçet hastalığı, ağızda ve genital bölgede aftlar ve gözde iltihap (üveit) yapabilir; ailesel Akdeniz ateşi (FMF) karın ağrısı atakları ve ateş ile bulgu verebilir.

Bunun dışında, nedeni açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, kas güçsüzlüğü, göz ve ağız kuruluğu ve döküntüler romatolojik hastalıklarla ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Romatoloji Bilim Dalı tarafından takip edilen bu hastalıklarla ilgili bilgi edinebilmek için Türkiye Romatoloji Derneği (TRD) tarafından hazırlanan hasta bilgilendirme sitesine, http://www.romatoloji.org/hasta linkinden ulaşabilir, buradaki TRD hasta bilgilendirme kitapçıklarını inceleyebilirsiniz. Ayrıca bilim dalımız tarafından aralıklı olarak düzenlenen hasta bilgilendirme toplantılarına katılabilirsiniz. Son toplantıya ait, hastalara yönelik sunumlara ekte ulaşabilirsiniz.

Birimimizde tüm bu hastalıkların izlemi için ayaktan hasta birimlerimiz yanısıra, 10 yataklı servisimiz, 6 yataklı biyolojik tedavi ünitemiz ile hizmet verilmektedir. Birimimizde tanısal ve tedavi amaçlı olarak kas-iskelet ultrasonografisi , tırnak yatağı kapilleroskopisi, minör tükrük bezi biyopsisi ve deri biyopsisi uygulanmaktadır.

Gerektiğinde, girişimsel eklem enjeksiyonları, ultrasonografi eşliğinde yapılabilmektedir. Ankilozan spondilit ve spondiloartritli hastaların izleminde kullanılan hareket ölçüm değerlendirmeleri, hekim ve hemşiremiz eşliğinde uygulanabilmektedir.

Sağladığımız Hizmetler:

ROMATOLOJİ  POLİKLİNİĞİ
Haftanın ilk 4 günü, 08:00-17:00  arasında, Cuma günleri 13:30-17:00 arasında,  4 poliklinik ve 2 uzman ofisinde toplam 6 hekim tarafından hizmet verilmektedir. Polikliniklerde yeni başvuran veya izlemde olan hastaların muayeneleri yapılmaktadır. Tanı ve tedavi süreçlerinin yanısıra, takipler sırasında hem hastalığın seyri, hem de verilen tedavinin etkinliği, tedavi değişikliği gerekip gerekmediği ve tedavi ile ilişkili bir yan etki olup olmadığı kontrol edilmektedir. Poliklinik randevuları internet üzerinden veya poliklinik sekreterliğinden verilmektedir.

Ramotoloji Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

BİYOLOJİK İLAÇ POLİKLİNİĞİ VE İNFÜZYON TEDAVİ ÜNİTESİ
Gereken hastalarda başlanan biyolojik ilaçlar serum ile (damardan), aşı gibi ciltaltı veya ağızdan tablet olarak uygulanmaktadır. Biyolojik ilaç uygulanan hastaların muayene ve izlemi, bu poliklinikte bulunan hekimimiz tarafından yapılır. Tedavi ile ilişkili işlemler de (tetkik istemleri, Göğüs hastalıkları kontrolleri ve randevularının organizasyonu) bu poliklinikte görevli ekibimiz tarafından düzenlenmektedir. Bu hastaların ilaç uygulamaları, 6 yataklı biyolojik ilaç infüzyon odasında deneyimli hemşiremiz gözetiminde yapılmaktadır. Uygulanacak ilaçlarla ilgili hasta eğitimi, hemşiremiz tarafından yüzyüze anlatılarak ve yardımcı broşürler aracılığıyla sağlanmaktadır.
Bu polikliniğimiz haftanın 5 günü, 08:00-17:00 arasında çalışmaktadır. Poliklinikte, acil durumlarda kullanılmak üzere oksijen düzeneği ve acil setleri de bulunmaktadır. 

KAS-İSKELET SİSTEMİ ULTRASONOGRAFİ ÜNİTESİ
Kliniğimizde muayeneleri sırasında, gerekli görülen hastalar kas-iskelet sistemi görüntülemesi ve görüntüleme eşliğinde enjeksiyon amacıyla bu üniteye yönlendirilmektedir. Haftanın tüm günlerinde poliklinik içerisinde bulunan ultrasonografi odasında uygulanmaktadır.

TIRNAK YATAĞI KAPİLLEROSKOPİ ÜNİTESİ
Özellikle Raynaud fenomeni ve skleroderma hastalarının izleminde yeri olan kapilleroskopi işlemi poliklinik içerisinde bulunan odamızda öğretim üyeleri ve uzman hekimler tarafından uygulanmaktadır.

IŞIK MİKROSKOBU
Gut gibi kristal artritlerinin tanısında yapılan eklem ponksiyonunun direk bakısı için gerekli olan mikroskop düzeneği, poliklinik içerisinde yer almaktadır.

EKLEM AÇIKLIK ÖLÇÜMLERİNİN YAPILMASI
Özellikle ankilozan spondilitli ve diğer spondiloartritli hastalarda gelişebilecek eklem hareket kısıtlılıklarının saptanabilmesi ve izlemi amacı ile, hastalarımızda gereken aralıklarla ölçümler yapılmakta ve kayıt edilmektedir.

YATAKLI SERVİS ÜNİTESİ
İleri tetkik ve tedavi gerektiren hastalar, Servisler binası 5. katta bulunan yataklı ünitemizde yatırılarak tetkik ve tedavi edilmektedirler. Bu ünitede de, poliklinikte olduğu gibi Romatoloji ekibi (Öğretim üyesi, uzman doktorlar, uzmanlık öğrencileri, intörn doktorlar ve hemşireler) tarafından sağlık hizmeti verilmektedir.

KONSÜLTASYON HİZMETLERİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinin diğer bölümlerinde, poliklinikte veya yatan hasta birimlerinde görülüp anabilim dalımızdan konsültasyon istenen hastalar bir uzman hekim tarafından değerlendirilmekte ve öğretim üyesine danışılmaktadır.

Hastalar İçin Bilgiler:

Hastalar internet üzerinden veya sekreterlikten aldıkları randevular aracılığıyla hafta içi 08:30-17:00 arası saatlerde poliklinikte değerlendirilirler. İlk başvuru ve takip randevuları ayrı ayrı verilir. İhtiyaç duyulan hastalarda tanı amaçlı tetkikler istenebilir, tedavi ve izlemleri yapılır. Gerek görülen hastalar, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi servisler binası 5. katta bulunan servisimizde yatırılarak tetkik ve tedavi edilmektedirler.

Poliklinik Bilgileri:

Poliklinik sekreterliği ve biyolojik ilaç polikliniği 08:00’de açılmaktadır.
Cuma günleri 08:30-12:00 arası eğitim saati olması nedeni ile poliklinik hizmeti bulunmamaktadır.

Poliklinik Çalışma Saatleri

Günler

Başlangıç

Bitiş

Pazartesi 08:30:00 17:00:00
Sali 08:30:00 17:00:00
Çarşamba 08:30:00 17:00:00
Perşembe 08:30:00 17:00:00
Cuma 13:30:00 17:00:00

Poliklinik Telefon Bilgisi

Hastane Santral Telefonu : 0(232) 412 22 22

satin alma logoo 1  satin alma logoo  cocuk hastanesi kalite tup bebek labaratuvar   hasta haklari arpaboyu

İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Balçova
Adres: Mithatpaşa cad. no 1606 inciraltı yerleşkesi 35340 Balçova / İzmir
Telefon: +90 (232) 412 22 22
Faks: +90 (232) 412 97 97