ÖZEL DAL HEMŞİRELERİMİZ

ana sayfa     yonetim kalite


 

 EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ

 

GÖREV TANIMI

1
Kurumun ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’nün belirlediği politikalar, hedef, kural ve yönetmelikler doğrultusunda eğitim gereksinimlerini belirlemek, uyum programlarını, hizmet içi eğitim ve diğer eğitim programlarını planlamak, uygulamak, denetlemek ve değerlendirmek; hemşirelik hizmetlerinin geliştirilmesi için araştırma çalışmalarına katkıda bulunmak, bilimsel gelişmeleri izlemek ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne gelişmeler hakkında bildirimde bulunmayı kapsar.

HİZMET VERDİĞİ ALANLAR


Eğitim planları; Sağlık Bakanlığı, Hastanemiz üst yönetimin talimatı ve birimlerden gelen eğitim talepleri ile oluşturulmaktadır. Kurum içinde yaklaşık 1100 hemşire, ebe, paramedik ve teknikerin eğitimleri Eğitim Hemşireliği Birimi tarafından gerçekleştirilmektedir.
Hastanemiz Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne bağlı gruba verilmek üzere yıllık planlanan ve üst yönetimce onaylanan eğitimler bu kapsamda yer almaktadır. Eğitim planı, her yılın başında Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü’ne sunulur. Yıl içinde ortaya çıkan eğitim ihtiyaçlarına göre de plan dışı eğitimler düzenlenmektedir.


SERTİFİKALI EĞİTİM PROGRAMLARI


T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından kurs merkezi olarak hizmet verdiğimiz sertifika programları aşağıda yer almaktadır.
* Ameliyathane Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
* Acil Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı’nın
* Çocuk Acil Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı
* Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği Sertifikalı Eğitim Programı


ORYANTASYON EĞİTİMLERİ

Kurumumuza yeni başlayan tüm personelin iş yerine uyumunu sağlamak, motivasyonunu ve verimliliğini arttırmak amacıyla düzenlenmektedir..


• TEMEL YAŞAM DESTEĞİ EĞİTİMLERİ


Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve Eğitim Hemşireliği Birimi tarafından 2 yılda bir hastanenin tüm hemşirelerine, 6 ayda bir ise Erişkin ve Çocuk Acil Servis’lerine, Erişkin ve Pediatrik Temel Yaşam Desteği eğiticisi olan hemşireler tarafından Temel Yaşam Desteği eğitimleri verilir.

2     3

 

TEMEL EKG KURSU


Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ve Eğitim Hemşireliği Birimi tarafından hastanemiz hemşirelerine belirli periyodlarla Temel EKG kursu düzenlenir. Eğitim Tıp Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesi’nden öğretim üyeleri ve alanda uzman hemşirelerimiz ile birlikte yürütülmektedir.


İLETİŞİM BİLGİLERİ

Tel: 0 232 412 71 18

E-Mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

 

 HEMOVİJİLANS HEMŞİRELİĞİ

hemo 1 hemo 2 hemo 3hemo 4 hemo 5

 

GÖREV TANIMI


Hemovijilans Hemşiresi; hastanemizde gerçekleştirilen tüm transfüzyonların, Kan Bileşeni Transfer ve Transfüzyon İzlem Formu ile izlemlerinin gerçekleştirilmesini takip eder. Birim transfüzyon uygulamalarını denetler, eğitim planlamaları yapar, Kan Merkezinin transfüzyon İşleyişine yansıyan faaliyetlerine katılır ve kontrol eder. Transfüzyon reaksiyonları, istenmeyen olayları, İz sürme sürecini takip eder ve bildirimini sağlar. Transfüzyon süreci ile ilgili gerekli istatistik bilgilerini çalışır ve Transfüzyon Komitesine sunar. Uygunsuzluk olay/hata bildirimlerini yapar ve düzenleyici önleyici faaliyetlerin sürecini takip ederek hemovijilans iyileştirme çalışmalarını yürütür.

 

HİZMET VERİLEN ALANLAR


Tüm yatan hasta servisleri, yoğun bakım üniteleri, anjiografi üniteleri, günü birlik transfüzyon ve tedavi merkezi, çocuk hematoloji-onkoloji polikliniği, aferez ünitesi, kan merkezi, ameliyathane ve acil servisler de uygulanan kan ve kan bileşenlerinin transfüzyon işlemlerini kontrol eder.


MEVZUAT

Hemovijilans hemşiresi, 657 sayılı devlet memurları kanunu, yataklı tedavi kurumları işletme yönetmeliği, hemşirelik yasa/yönetmeliklerinde tanımlandığı şekilde görev-yetki ve sorumluluklarını yerine getirmektedir. Ulusal Hemovijilans Rehberi 2020 de tanımlanan görev tanımına uygun çalışmaktadır.


İLETİŞİM BİLGİLERİ

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. 

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

TEL: 0232 4122386 0232 4129846

 

KRONİK YARA BAKIM HEMŞİRELİĞİ

GÖREV TANIMI


Kronik Yara Bakım Hemşiresi Basınç yaralanması, diğer kronik yarası olan hastaların yara ve yara çevresini tanılar, uluslararası evrelendirme sistemine göre değerlendirir ve tanılar. Hastanın yara bakımının nasıl yapılacağını belirtir. Haftada ya da iki haftada bir düzenli ziyaretlerle pansuman etkinliğinin belirlenmesi için yaranın ve yara çevresinin iyileşme durumunu değerlendirir. Poliklinik hastalarının yara takibini yapar, yaranın türünü ve evresini belirler. Hasta ve yakınlarına yara, iyileşme süresi, pansumanlar, yarayı koruma ve destekleme, yeni yara gelişimini önleme amaçlı önerilerinde bulunur.

HİZMET VERDİĞİ ALANLAR

Hastanemizde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı altında hizmet veren Kronik Yara Bilim Dalı bulunmaktadır.
Haftanın pazartesi ve cuma günlerinde kliniklerde, salı günleri yoğun bakımlarda yara takipleri yapılmaktadır. Haftanın çarşamba ve perşembe günleri Kronik Yara Polikliniğinde kronik yarası (Basınç Yaralanması, Venöz Ülser, Arteriel Ülser, Diyabetik Ayak) olan hastaların yara takipleri yapılmakta, hasta ve yakınlarına eğitimler verilmektedir.

Hastanemiz Sağlık Bakanlığı tarafından Stoma ve Yara Bakım Hemşireliği Sertifika Eğitim Programı için sertifikalandırılmış olup, kurs merkezi olma özelliğindedir.

İLETİŞİM BİLGİLERİ


Yara Bakım Hemşiresi

Uzm. Hemşire Nurşah DEMİR  (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.)

0 232 412 35 16

 

STOMA HEMŞİRELİĞİ

GÖREV TANIMI

Stoma hemşiresi, yara, ostomi, inkontinans (idrar veya dışkı tutamama) ve fistülü olan çocuk ve yetişkin bireylere yönelik tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinin etkin bir şekilde yerine getirilmesinde sorumlu, temel lisans eğitimini tamamlamış, uluslararası ve/veya ulusal kendi meslek örgütleri tarafından tanınmış eğitim programlarından mezun olan sertifikalı özel dal hemşiresidir. Stoma bakımına yönelik gelişmeleri takip eder, kurum içinde hizmet içi eğitimler vererek güncel bilgileri klinik hemşireleri ile paylaşır, vaka çalışmaları ve klinik çalışmalar ile alana katkı sağlar.

HİZMET VERİLEN ALANLAR


Stoma hemşiresi genel cerrahi anabilim dalı altında hizmet veren stomaterapi biriminde bulunmaktadır. Stoma hemşiresi fistülü olan hastalarda fistül bakımı yapar ve çevresindeki cilt bütünlüğünün devamlılığını sağlar. Taburculuğu planlanan hastaya fistül bakımı ve yönetimi ile ilgili bilgi ve beceri kazanılmasını sağlar. Stomaterapi ünitesinde stoma açılması planlanan birey ameliyat öncesi ve sonrası dönemde fiziksel ve psiko-sosyal açıdan değerlendirilerek eğitim ve danışmanlık hizmeti sağlanır. Ameliyat öncesi dönemde stoma bölgesi işaretlenir, hasta ve hasta yakınları stoma hakkında bilgilendirilir. Taburculuk sonrası stomalı bireylerin periyodik takipleri çarşamba günleri stomaterapi ünitesinde devam etmektedir

İLETİŞİM BİLGİLERİ

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Stomaterapi Ünitesi
Stoma Hemşiresi Deniz Cenan
e-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.
Tel. No: 0232 4122935

 

EMZİRME HEMŞİRELİĞİ

 

GÖREV TANIMI:


Emzirme Eğitim Hemşiresi, “Bebek Dostu Hastane” ünvanı bulunan hastanemizde tüm yeni doğum yapmış annelere; anne sütünün önemi, emzirme teknikleri, anne sütü sağma ve saklama koşulları hakkında eğitim vererek “Emzirme Gözlem Formu” na kaydeder. Anne ve bebek taburcu olana kadar her gün değerlendirerek hastanemizde anne sütü ve emzirme uygulamasının korunması, teşvik edilmesi ve desteklenmesi amacıyla hazırlanmış olan “Emzirme Politikası” nın uygulanmasını sağlar. Taburcu olan, takibi planlanan, emzirme sorunu ile Emzirme Danışmanlığı Merkezine başvuran annelere ve gebelere danışmanlık hizmeti verir. Tüm yenidoğan bebeklerin Neonatal Tarama Programının sorumluluğunu yürütür. “Bebek Dostu Hastane” ünvanının sürekliliğini sağlamak için komite çalışmalarına katılır. Yenidoğan bebeğin yattığı tüm servis/birimlerdeki hemşirelere anne sütünün önemi ve emzirme konusunda hizmet içi eğitimler verir.

HİZMET VERİLEN ALANLAR:
Emzirme Eğitim Hemşiresi; Kadın Doğum Servisi, Ortak Servisler Katı, Çocuk Yenidoğan Yoğum Bakım Servisi, Çocuk Cerrahisi Servisi, Çocuk Servisi gibi hastanemizde yenidoğanın yattığı tüm servislerde ve şiş/ tıkalı meme/mastit vb. sorunu yaşayan annelerin yattığı servislerde hizmet vermektedir.


İLETİŞİM BİLGİLERİ:


Emzirme Danışmanlığı Merkezi hastanemizin zemin katında doğumhane girişinde hizmet vermektedir.
Tel: 0232 4123165

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ

 

GÖREV TANIMI


Diyabet hemşiresi; toplumu diyabet konusunda bilinçlendirme ve sağlıklı bireyleri diyabetten koruma, her yaş grubundaki diyabetli bireyleri tanılama, tedavi ve bakımını gerçekleştirme, diyabetli bireyi, ailesini ve yakınlarını eğitme ve danışmanlık yapma konularında yetkindir.


HİZMET VERİLEN ALANLAR


Endokrin polikliniğine başvuran Tip 1 DM, Tip 2 DM, Gestasyonel Diyabetli bireylerin eğitilmesi, ayrıca insülin pompası kullanan Tip 1 DM bireylerin takibi, diğer polikliniklerinden yönlendirilen hastaların ve hastanede yatan tüm diyabetli hastaların eğitilmesi sağlanır.


Diyabet hemşireliğinin yetkinlik alanları: Tüm diyabetli bireylere İnsülin uygulamasını öğretmek, İnsülin pompası kullanan hastaların takibi, Oral antidiyabetik ilaç kullanan hastaların eğitimi, Gestasyonel diyabet tanılı hastaların eğitimi,

Hipoglisemi ve hiperglisemi durumlarında uygulanması gerekenler, Cerrahi sırası ve sonrasında diyabetin yönetilmesi, Koruyucu ayak bakımı, Diyabete bağlı gelişen komplikasyonların yönetilmesi, Yaşam tarzı değişikliği konusunda bilinçlendirme, Hastanede çalışan hemşirelerin diyabet konusunda eğitilmesi konularında rehberlik ve danışmanlık yapar.


İLETİŞİM BİLGİLERİ:


Diyabet eğitim merkezi endokrin polikliniği içinde bulunmaktadır.

Tel No: 02324123751

SEMA GÜL- Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

SELDA YILDIZ- Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

NEZİHE UYAR- Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

ÇOCUK DİYABET EĞİTİM HEMŞİRELİĞİ

 

GÖREV TANIMI


Kurumun ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü'nün belirlediği politikalar, hedef, kural ve yönetmelikler doğrultusunda Çocuk Endokrinolojisi Polikliniğinde hemşirelik hizmetleri yerine getirilir.


HİZMET VERİLEN ALANLAR


Çocuk Endokrinolojisi Polikliniği Diyabet Eğitim Hemşiresi; Hastanede yatan ve polikliniğe başvuran diyabetli çocukların bakımında görev alır, yaşam kalitesini yükseltmede her aşamada destekler. Diyabetli çocuk ve ailelerinin eğitim gereksinimlerine göre randevulu/ randevusuz eğitimlerini bireysel ya da grup eğitimi şeklinde organize eder. insülin başlanan hastalara eğitim verir. Diyabetli çocuk ve ailesinin insülin uygulama becerisini kazanmasını, kan şekeri ölçüm cihazı kullanmayı öğrenmesini sağlar. İnsülin pompası kullanma eğitimleri doktor ve firma yetkilisi ile birlikte verilir.


İLETİŞİM BİLGİLERİ:


Çocuk Diyabet Eğitim Hemşiresi Çocuk Endokrinolojisi Polikliniği içinde bulunur.

Hatice Aslan

E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir..

Tel: 02324126089

 

İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ (İSGB)

isgb foto

 

İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi; DEÜ Rektörlüğü tarafından hastane ve protokol yapılan birimlere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütmek için kurulmuştur. 2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği kanununa göre; çalışanlara iş sağlığı güvenliği hizmetlerinin verilmesi yasal bir zorunluluktur.
Birimde; bir öğretim üyesi/işyeri hekimi, bir iş yeri hekimi, iki işyeri hemşiresi, yedi iş güvenliği uzmanı (IGU), sekreter ve temizlik personeli çalışmaktadır.

İSG profesyonellerinin görevlendirilmeleri İSG-Katip sistemi üzerinden yapılır. Tehlike sınıfına göre yasada öngörülen personel sayısı üzerinden çalışmalar yapar. Çok tehlikeli işler sınıfında yer alan sağlık işkolunda İSGB; Koruyucu Hizmetler, Çalışanların Sağlık gözetimi ve bağışıklama süreçleri, Çalışan eğitimleri, İSG kurul, İş kazaları bildirimi ve izlemi, Meslek Hastalıkları bildirimi ve izlemi, Çalışma ortam gözetimi- Risk Değerlendirme süreçlerini yürütmektedir.

İŞYERİ SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ İŞYERİ HEMŞİRESİ


İş Yeri Hemşiresi: İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, Diğer Sağlık Personeli belgesine sahip çalışandır. İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi ekibi ile birlikte tehlike ve risklerin belirlenmesi, sağlık gözetimin yapılması, çalışanların eğitimi, kayıt ve izlem programlarının sürdürülmesinden sorumludur.


İLETİŞİM BİLGİLERİ:


İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi; hastane bahçesi 5. Bina 1.katta yer almaktadır.

Tel No: 02324123020

 

ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRELİĞİ

 

 enfeksiyon 1   enfek 2 enfek 3

 

GÖREV TANIMI


Hastane enfeksiyonları sürveyansını yürütmek amacıyla, mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji laboratuvarından kültür sonuçlarını izlemek, günlük klinik ziyaretleri ile ilgili hastaları değerlendirmek, sorumlu hekim ve hemşirelerle koordinasyon sağlayarak, hastane enfeksiyonu gelişen ya da gelişme ihtimali bulunan yeni vakaları saptamak, bu hastaları enfeksiyon riski açısından değerlendirerek gerekli tedbirlerin alınmasını sağlamaktır. Hastane enfeksiyon salgını şüphesi olduğunda, bunun kaynağını aramaya ve sorunu çözmeye yönelik çalışmalara katılmak, kontrol tedbirlerinin oluşturulması, uygulanması ve değerlendirilmesini sağlamaktır.

Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi, enfeksiyon kontrol programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasında görev alır, yataklı tedavi kurumu genelinde enfeksiyon kontrol uygulamalarını izler ve yataklı tedavi kurumu personeline hastane enfeksiyonları ve kontrolü konusunda eğitim verir.


MEVZUAT


Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi; 7/5/1987 tarihli ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun 3 üncü maddesi ve 9 uncu maddesinin (c) bendi ile 13/12/1983 tarihli ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 43 üncü maddesine dayanılarak 11 Ağustos 2005 tarihinde “Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği” ne göre Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin tam gün çalışan doğal üyesidir.


İLETİŞİM BİLGİLERİ
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 4 Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi görev yapmaktadır.

E-mail: Ülker Uysal: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Aliye Çınar: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Özlem Akın Yılmaz: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Selda Şahin: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Telefon:25040, 22383, 2238

 

NUTRİSYON HEMŞİRELİĞİ

 

nutrisyon 1        nutrisyon 2 1

 

 

GÖREV TANIMI

Nutrisyon hemşiresi hastanemizde yatarak tedavi alan klinik nutrisyon ihtiyacı olan hastalara; multidisipliner bir ekibin üyesi olarak etkili ve güvenli tedavinin başlanması, sürdürülmesi ve sonlandırılması aşamalarında (enteral ve parenteral nutrsiyon uygulamalarında) hemşirelik uygulamalarını standardize etmek ve hastaların beslenme yeterliliğine ulaşmasını sağlamak için hemşirelere danışmanlık hizmeti sağlar.

İLETİŞİM BİLGİLERİ:

Nutrisyon Hemşiresi Türkan KORUK

Tel No: 02324122378
E-mail: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

satin alma logoo 1  satin alma logoo  cocuk hastanesi kalite tup bebek labaratuvar   hasta haklari arpaboyu

İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Balçova
Adres: Mithatpaşa cad. no 1606 inciraltı yerleşkesi 35340 Balçova / İzmir
Telefon: +90 (232) 412 22 22
Faks: +90 (232) 412 97 97