Mikroplastikler Nefesimizi Kesiyor!

WhatsApp Image 2024 10 23 at 09.43.16

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ABD ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi iş birliği ile gerçekleştirilen araştırmada, mikroplastiklerin akciğer sertleşmesi üzerinde etkisi olabileceği belirtildi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aylin Özgen Alpaydın ve Prof. Dr. Kemal Can Tertemiz ilk defa yapılan çalışmanın sonuçlarını paylaştı.

Prof. Dr. Kemal Can Tertemiz araştırmaya dair yaptığı açıklamada, "Araştırmamızda iki grup hasta inceledik. Birinci grupta akciğer sertleşmesi (fibrozis) olan hastalar, ikinci grupta ise bu rahatsızlığı olmayan kişiler yer aldı. Bronkoskopi ile aldığımız bronkoalveolar lavaj (akciğer yıkama sıvısı) örneklerinde, bu iki grup arasındaki mikroplastik mevcudiyetini ve farklılıklarını inceledik. Araştırmada etik onam ve gönüllü katılım rızasıyla Dokuz Eylül Üniversites Hastanesinde alınan örnekler, Atatürk Üniversitesi'ne nakledildi ve laboratuvar çalışmaları orada yürütüldü. Çalışmanın sonucunda, ilk kez, akciğer sertleşmesi olan hasta grubunda mikroplastik varlığı ile bu hastalığın gelişimi arasında bir ilişki olabileceği saptandı.

Özellikle bronkoalveolar lavaj örneklerinde, kontrol grubuna kıyasla daha yüksek oranda mikroplastik tespit edildi. Bu bulgular, hastalığın gelişiminde mikroplastiklerin rol oynabileceğini düşündürüyor," dedi.

3

 

Çağın Tehlikesi: Mikroplastikler!


Prof. Dr. Aylin Özgen Alpaydın, çalışmanın bir ön araştırma olduğunu vurgularken, "Çalışmamız, akciğer sertleşmesinin neden daha sık görüldüğünü anlamaya yönelik bir adım. Mikroplastikler artık her yerde, hatta vücudumuzun birçok organında dahi bulunuyor. Ne yazık ki, insan organizması plastikle bütünleşmeye doğru ilerliyor ve bu durum biyolojik sağlığımız açısından büyük bir tehlike arz ediyor. Hatta çok yeni yapılan çalışmalarda mikroplastiklerin yeni doğan bebeklerde ve plasenta görüldüğü belirtilmekte. Dolayısıyla bu tür maddelerden uzak durmak, sağlığımızı korumak adına önemli. Bu, bir ön çalışma olsa da mikroplastiklerin etkisini daha derinlemesine araştıracağımız gelecek çalışmalar için bir temel oluşturuyor," ifadelerini kullandı. Çalışmada yer alan araştırmacılardan biri olan Dr. Öğretim Üyesi Gökçen Ömeroğlu Şimşek önderliğinde akciğer kanseri için de benzer araştırmaların planlandığını paylaştı.

Değerli hekimlerimiz mikroplastiklerin sadece akciğer sertleşmesi ile değil, akciğer kanseri ve diğer akciğer hastalıklarıyla olan ilişkisini de araştırmanın önemli olabileceğini vurgulayarak; mikroplastiklerin solunum yolu hastalıkları için yeni ve ciddi bir tehdit oluşturduğunun altını çizdi.

satin alma logoo 1  satin alma logoo  cocuk hastanesi kalite tup bebek labaratuvar   hasta haklari arpaboyu

İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Balçova
Adres: Mithatpaşa cad. no 1606 inciraltı yerleşkesi 35340 Balçova / İzmir
Telefon: +90 (232) 412 22 22
Faks: +90 (232) 412 97 97