GLOKOM NEDİR

IMG 0507

Halk arasında ‘göz tansiyonu’ olarak da bilinen glokom görme siniri olan optik sinirin  hastalığıdır ve dünyada körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir. Normalde gözümüzün içinde hümör aköz adı verilen göz içi sıvısı üretilmektedir. Bu sıvı devamlı bir şekilde üretilirken aynı zamanda dengeli bir şekilde emilerek boşaltılmaktadır. Bu sıvı normalde herkeste olan normal göz içi basıncının oluşmasını sağlamaktadır. Eğer bu göz içi basıncı düzeyi görme sinirine zarar verecek düzeyde yüksek olursa o zaman glokom hastalığı meydana gelmektedir. Glokom çoğunlukla erişkinlerde ve 40 yaş üzerinde karşımıza çıkan bir hastalık olmakla beraber çocuklarda, gençlerde, hatta yenidoğanlarda bile görülebilmektedir. Dünya çapında yapılan çalışmalarda glokomun  genel görülme sıklığı 40 yaş üzerinde %2-4 olarak bulunmuştur ve bu oran yaş ilerledikçe artmaktadır. Yine ailesinde, birinci derece akrabalarında glokomu olan bireylerde glokom gelişme olasılığı  artmaktadır. Glokom sinsi bir hastalıktır ve başlangıçta belirti vermez. Hastalık ilerledikçe görme sinirindeki harabiyet artar bu da görme alanında daralmaya neden olur.  Görme sinirinde harabiyet ilerlemeden erkenden tanı konması ve tedavinin başlanması  çok önemlidir.  Glokom teşhisinde göz içi basıncının ölçümü, görme sinirinin değerlendirilmesi ve görme alanı testi yapılır. Glokom açısından hastalar muayene edilirken göz dibine bakılarak görme siniri değerlendirilmekte, ayrıca Optik Koherens Tomografi cihazıyla da görme sinirinin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Hastalığın başlangıçta belirti vermemesi nedeniyle hastalık ilerlemeden  erken tanı konması için herkesin, özellikle de 40 yaş üzerindeki bireylerin yıllık göz muayenelerini  yaptırmaları çok önemlidir. Glokom tedavisinde kanıtlanmış tek yaklaşım göz içi basıncının düşürülmesidir. Bu amaçla göz içi basıncını düşürücü damlalar,  lazer ve cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır. Hastalığın erken tanı ve tedavisi glokomun ilerlemesini durdurmakta ve görme kaybını engellemektedir. Geç dönemde gelen hastalarda uygulanacak tedavi ile görme sinirindeki hasar geri döndürülemez. Bu nedenle glokomun erken teşhisi için özellikle 40 yaş üzerindeki bireylerin hiçbir şikayetleri olmasa da yılda bir kez göz muayenesi olmalarını önermekteyiz.

IMG 0516