Türkiye’nin Merkezi Tek Endoskopi Ünitesi DEÜ Hastanesi’nde Yenilenerek Hizmete Açıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nin yenilenerek modern cihazlarla donatılan Türkiye’nin multidisipliner özellikli tek Endoskopi ve Bronskoskopi Ünitesi törenle hizmete açıldı. 10 yıl önce multidisipliner yapıya kavuşturularak Erişkin ve Çocuk Gastroenteroloji ile Göğüs Hastalıkları’nın tüm endoskopi işlemlerinin tek merkezde yapılabilmesi farklılığı ile ülkeye model oluşturan birim, hem teknik altyapısı hem fiziksel alanları geliştirilerek revize edildi.  

Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ve Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas’ın önderliğinde gerçekleştirilen modernizasyon sonrasında; Gündüz Hastanesi içerisinde yer alan Endoskopi ve Bronskoskopi Ünitesi’nin daha önce 4 olan işlem oda sayısı 8’e yükseltildi, Endoskopi ve Bronskoskopi cihazları üst modelleri ile geliştirildi, uluslararası standartlara uygunluk sağlandı.

Başhekim Prof. Dr. Mehmet Refik Mas, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atalay Arkan, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hale Akpınar ve Pediatrik Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Öztürk’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene; Rektör Füzün, üniversite üst yönetimi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, şehir dışında olan Başhekim Mas’a Vekalet eden Başhekim Vekili Prof. Dr. Yücel Arısoy, en yeni tekniği içeren tıbbi cihazları üniversite hastanesinde kullanıma sunan Japonya merkezli Fujifilm’in Türkiye Başkanı Jun Higuchi’nin yanı sıra  Ege Üniversitesi’nden duayen Gastroenterolog emekli Prof. Dr. Hanefi Çavuşoğlu, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Tören, Prof. Dr. Hale Akpınar‘ın bölüm hakkındaki genel bilgi ve yıllar içindeki gelişimini özetlemesi ile başladı. Profesör Akpınar, ünitenin geliştirilmesindeki büyük katkıları için Rektör Füzün ve Başhekim’e teşekkür etti.

Rektör Prof. Dr. Füzün açılış konuşmasında, “20. Yüzyılda tıbbın yaptığı en önemli gelişmelerden biri endoskopidir. Endoskopi Ünitesi’ne muhteşem bir anlam yüklemeye çalışıyorum. Hepimizin bildiği gibi tanı çok önemli ama tanının tedavi edilebilir hale gelmesi daha da önemli. Dolayısıyla endoskopi büyük önem taşıyor. Her ne kadar üniversite hastaneleri olarak maddi sıkıntı içinde olsak da varolmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Rektörlüğün desteği ile ünitemizi yenilemenin gururunu yaşıyorum. Ülkemize hayırlı olsun” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tülay Canda, akciğer kanserleri ve öncelikli tümörlerin insan yaşamını sınırlayan hastalıklar olduğunu, bu anlamda böyle bir ünitenin varlığının çok önemli olduğunu ifade etti.

Başhekim Vekili Prof. Dr. Yücel Arısoy da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kendisi de bir Gastroenterelog olan Başhekimimiz Prof. Dr. Refik Mas adına özetle şöyle söyleyebilirim; özel kurumların giderek daha çok pay aldığı sağlık sisteminde tüm birimlerimizin güncellenip yenilenmesi rekabet açısından büyük önem taşıyor. Biz de bölüm bölüm bu yenilemelerimizi gerçekleştiriyoruz. Hayırlı olsun.”  

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Endoskopi Ünitesi içinde önemli bir bileşen olarak bulunduklarını ifade ederek düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Merkezi Endoskopi Ünitemiz Türkiye’de bir ilk. Böyle bir merkezde çalışmak, işletme ve insan kaynağını iyi değerlendirme anlamında çok büyük avantajlara sahip. Bu ünitenin bize kazandırılmasında Rektörümüz ve Başhekimimiz önderliğinde başhekim yardımcıları çok önemli çabalar gösterdiler. Göğüs Hastalıkları’nın tüm önemli girişimleri bu merkezde yapılabiliyor. Bu da Türkiye’de referans merkezi haline gelmemizde çok önem taşıyor. Türkiye’nin her yerinden hasta akışı var.”

Fujifilm Türkiye Başkanı Jun Higuchi, “Bu seremoniye katıldığım için çok mutlu ve gururluyum. Bu ünite Türk tıbbı için önemli bir katkı sağlayacak. Teknolojimizi Türkiye’ye üç yıl önce İstanbul merkezi ile aktarmaya başladık. Bu üniteye katkı sunmamıza müsaade edildiği için teşekkür ediyorum” dedi.

NELER YAPILIYOR ? 

 “Yemek borusundan, kalın bağırsağa, safra yollarından soluk borusuna kadar pek çok görüntüleme Merkezi Endoskopi Ünitesi içerisinde yapılıyor. Bu işlemler, anestezi desteği ile hastalar uyutularak gerçekleştirildiği için hasta konforu en üst seviyede sağlanıyor. Merkezi yapı ve rutin anestezi uygulaması, DEÜ Hastanesi Endoskopi Ünitesi’ni Türkiye’deki diğer endoskopi ünitelerinden farklı kılan en önemli iki özellik olarak öne çıkıyor. Diğer sağlık kuruluşlarında bütün disiplinlerin endoskopi üniteleri ayrı ayrı yer alıyor. Yani Pediatrik Gastroenteroloji’nin,  Genel Cerrahi, Gastroenteroloji ve Göğüs Hastalıkları’nın Bronskoskopi üniteleri farklı yerlerde konumlanmış durumda. Tek merkezli yapılanma; hem cihaz donanımı, hem de fiziksel alanların verimli kullanımını sağlaması, hem de zaman açısından avantajlı olması bakımından büyük önem taşıyor.

Anestezi desteği Prof. Dr. Leyla İyilikçi Karaoğlan liderliğinde, sedasyon analjezisi ile hastalar uyutularak son derece konforlu bir şekilde gerçekleştiriliyor. Tüm bu özellikleri birarada taşıyan Türkiye’de başka bir Endoskopi Ünitesi yok.  Endoskopi anlamında ülkemizdeki tüm tedavi hizmetleri, DEÜ Hastanesi Endoskopi Ünitesi’nde mevcut. Gastroenterolojik incelemede, yemek borusu, mide, 12 parmak bağırsağı, kalın bağırsağa bakılıyor. İnce bağırsağın hemen tümü çift balon enteroskopi yöntemi ile incelenebiliyor. Bu şekilde tüm gastrointestinal kanalı görmek, herhangi bir patolojik durum varsa bunun biyopsi ile parça alarak tanısını koymak ve tedavi yapma imkanı sağlanıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesi

Kanayan bir ülser varsa, o ülserin kanamasını durdurmak, polip varsa polibi çıkarmak, darlık varsa stent adı verilen tüpler yerleştirmek, yemek borusundan kanayan herhangi bir varis varsa oraya bant atmak tedavi olanakları arasında. Safra yolları ve karaciğer hastalıklarının tedavisiyle ilgili olarak da en modern endoskopik imkanlar ve bilimsel altyapı mevcut. Safra yollarından taş çıkarılması, safra yolları darlıklarının giderilmesi ve yine endoskopik ultrason yöntemiyle hem mide hem pankreas hastalıklarının özellikle tanı ve tedavisinde son derece önemli işlemler yapabiliyor. Göğüs hastalıkları (bronkoskopi) ve pediatrik işlemler de yine bu ünitede gerçekleştirilmektedir.

Bronskopik işlemlerle tüm soluk borularına bakılabilmekte, gereğinde biopsi yapılabilmektedir. Ayrıca iki akciğer arasında yer alan “mediasten” denen boşlukta ki lenf bezelerinden “EBUS” diye bilinen yöntemle biopsi yapılabilmektedir. 

satin alma logoo 1  satin alma logoo  cocuk hastanesi kalite tup bebek labaratuvar   hasta haklari arpaboyu

İletişim Bilgileri

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Balçova
Adres: Mithatpaşa cad. no 1606 inciraltı yerleşkesi 35340 Balçova / İzmir
Telefon: +90 (232) 412 22 22
Faks: +90 (232) 412 97 97